Učebnice za elektronické tablety vyměnili žáci na lovosickém gymnáziu

1. prosinec 2012

Konec těžkých školních brašen narvaných papírovými učebnicemi. Děti se budou učit pomocí tabletů. Právě tohle slibuje projekt, do kterého se spolu s několika dalšími vybranými školami v Česku zapojilo i Gymnázium v Lovosicích.

Redaktor Miroslav Zimmer nahlíží o přestávce do jedné ze tříd. Terciánky se právě sklánějí nad iPadem a tak vyzvídá, kdy začaly tablety používat: "Pracujeme od minulého pátku, kdy jsme je dostali domů a nahráli jsme si tam učebnice", říká mi studentka Lucie Racková.

S lehčí taškou do školy chodí 29 žáků tercie, navazuje zástupkyně ředitele, učitelka Jana Štyksová: "Žáci mají každý svůj tablet, vyučující taky a ten obsah tabletu se vlastně zobrazuje na interaktivní tabuli."

Gymnázium Lovosice 2

Podle Martina Kuneše z pořádajícího nakladatelství Fraus je Flexibook jedno až dvouletý pilotní projekt, o který byl velký zájem: "Výběrovým řízením jsme shledali devatenáct škol jako ideálních. S partnery jsme je vybavili tablety a zobrazovací technikou. Žáci se s tím učí pracovat, zatím je to ve fázi rozvoje. Pomalu naplňujeme ty i-pady našimi flexibooky, což jsou elektronické učebnice."

V Ústeckém kraji měly vedle Lovosických to štěstí i gymnázium v Kadani a ZŠ Zahradní v Chomutově. Ředitel lovosického gymnázia Marek Bušek věří, že se novinka osvědčí: "Máme takovou vizi, že bychom rádi tu elektronickou výuku rozšířili i v jiných ročnících, zejména právě ve čtyřletém studiu. Já si myslím, že to může přispět nejenom ke zkvalitnění, ale i k zatraktivnění toho vzdělávacího procesu."

Gymnázium Lovosice 1
autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio