Na Prašivé v Beskydech zlepšili pohodlí na tamní turistické chatě

3. prosinec 2012

Hora Prašivá je jedním z nejnavštěvovanějších vrcholů Moravskoslezských Beskyd. I díky tomu, že zde turisté mohou bez omezení dojet autem až k chatě. Ale právě tato dřevěná stavba z roku 1921 už nutně potřebuje zásadní opravu. Proto Klub českých turistů zahájil v letošním roce některé dílčí práce.

Sanitární zařízení bylo až donedávna jedním z palčivých problémů chaty na Prašivé. Zastaralé a kapacitně nedostačující záchody mohly odradit nejednoho turistu. Od letošního podzimu je to však jinak. A to není jediná nová věc, která stálé hosty chaty překvapí.

„Začali jsme úpravu vjezdu, takže se udělá nějaká nájezdová rampa pro vozíčkáře, aby byl do chaty bezbariérový přístup. Na druhé straně schody zůstanou, ale tento hlavní vstup bude v létě i v zimě připraven pro vjezd vozíčkářů,“ říká Martin Jaterka z Klubu českých turistů.

A právě pro handicapované výletníky je v zádveří připraven i zbrusu nový záchod. Takový doposud na Prašivé chyběl.

„Hned za vstupem v předsíňce je vybudována nová místnost, bezbariérové WC. Zabrali jsme část prostoru u správce. Vybudovali jsme také nové kanalizace, nový vodovod. Zvenčí není nic poznat, je to obložené dřevem, jen jedno okno zmizelo,“ prozrazuje Jarerka.

Nejen vozíčkáři, ale také běžní turisté mohou využívat kompletně zrekonstruované a kapacitně navýšené toalety. „Opravdu naši stálí hosté jsou spokojeni,“ říká Iva Dvořáková, která na chatě Prašivá pracuje.

To je však teprve začátek rozsáhlých oprav. V dalších letech plánuje Klub českých turistů například výměnu schodiště, oken, rekonstrukci topení, novou střechu či opravu vyhlídkové věže.

Spustit audio