Jak doma vypěstovat plody banánovníku

6. prosinec 2012
Rada pro tento den

Pro dnešní den jsme vybrali rady zahradníka Vlastimila Šindeláře, jak doma pěstovat banánovník tak, abychom získali plody.

Podmínkou je dostatek místa
Banánovník (latinsky Musa) je víceletá bylina, která může dorůstat do výšky až deseti metrů, potřebujeme pro ni tedy dostatek místa. Pokud seženeme semena banánovníku, nejvhodnějším obdobím k výsevu je konec zimy. Semena klíčí při běžné pokojové teplotě necelý měsíc. Mladé rostlinky pak přesadíme do přiměřeně velké nádoby a pěstujeme je na světlém místě. V následujících letech je možno pěstovat banánovník přes léto venku. Vyžaduje pravidelnou a vydatnou zálivku, snese i plné slunce.

Pozor na vítr
Největší nebezpečí pro banánovník představuje vítr, který může velké a křehké listy trhat a celou rostlinu i s nádobou porazit. Když plody uzrají, banánovník uschne. Ovšem již před začátkem květu začnou okolo rostliny vyrůstat z podzemního oddenku další mladé výhonky. Ty můžeme v nádobě ponechat a u země pak odříznout uschlou část. Nové výhonky pak ale porostou po obvodu nádoby a střed zůstane prázdný. Proto se výhony většinou odlamují a sázejí do nové nádoby. Banánovník je také poměrně náročný na výživu a musíme ho pravidelně přihnojovat a přesazovat. Mladé rostliny přesazujeme každý rok, starší stačí přesadit jednou za dva roky.

Choroby ani škůdci banánovník nenapadají
Jen na mladých listech se mohou objevit mšice. Choroby jsou nejvíce způsobeny v případě, že rostlinu přeléváme při nízkých teplotách a rostline začnou zahnívat kořeny. Jinak je pěstování banánovníku poměrně snadné. Přitom je důležité, jak velký bude dospělý banánovník. Pro vzrostlý desetimetrový banánovník si musíme pořídit vhodný velký skleník, ve kterém pak můžeme pěstovat i další teplomilné rostliny, například pomerančovníky nebo citrusy. Ovšem i v normálním bytě se dá pěstovat banánovník, který nedorůstá výšky ani dvou metrů a který při vhodné péči přinese plody.

Další podrobnosti najdete v prosincovém časopisu Receptář.

Spustit audio