Úřednice banky zpronevěřila miliony, zlínský soud ji poslal do vězení

5. prosinec 2012

Za milionovou zpronevěru zlínský soud uložil bývalé bankovní úřednici čtyři roky vězení. Čtyřicetiletá Vlasta Vyskupová podle obžaloby připravila peněžní ústav o 6,5 milionu korun.

Doposud netrestaná matka dvou dětí penězi hradila dluhy svého bratra, který propadl hazardu a drogám. Žena svou vinu přiznala a svého jednání velmi litovala.

Peníze z pokladny mohly mizet také proto, že systém řízení banky to umožnil. Dnes už bývalý ředitel peněžního ústavu odmítl vypovídat, odůvodnil to možným trestním stíháním.

Obžaloba navrhovala podmínku, stíhaní hrozí i dalším

Stíhání zřejmě podle státního zástupce hrozí také bývalé kolegyni Vyskupové, která od obžalované dostala půl milionu korun za mlčení a dnes před soudem to popřela.

„Zejména pro křivou svědeckou výpověď a dále pak za řádné nenakládání se svěřeným majetkem,“ prohlásil státní zástupce Leo Foltýn.

Obžaloba sice navrhovala podmínku, tak mírný trest je ale podle soudu nepřijatelný. „Pokud by tu nebyla ta vazba trestu k veřejnosti, je jasné, že by se zvýšila samotná trestná činnost,“ zdůvodnil předseda soudního senátu Radomír Koudela.

Rozsudek není pravomocný, obžalovaná si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio