Řidičům skútrů, kteří plení Krkonoše, hrozí desetitisícové pokuty

5. prosinec 2012

V nejvyšších českých horách Krkonoších se rozmáhá další nešvar. Borůvkáře, kteří hory plení na podzim, v zimě střídají vandalové na skútrech, kteří i přes hrozbu vysokých pokut ničí práci druhých i přírodu.

„V okamžiku, kdy skútr přejíždí přes hřebenové partie první zóny, vyplaší tetřívky, ti vzlétnou, přesouvají se, ztrácejí své zásoby a mohou i uhynout. Tetřívek je jeden ze vzácných druhů, kterých v Krkonoších žije pouze sto padesát a v České republice je krkonošská populace tetřívků jediná životaschopná, která může přežít.“ vysvětluje Radek Drahný ze Správy Krkonošského národního parku.

Boj se skútry je ale boj s větrnými mlýny. Kolikrát není možné je dohonit, mají rychlejší stroje, často bez poznávací značky a také bývají zamaskovaní, dodává rolbař z Vysokého nad Jizerou: „Mezi Vysokým a Rejdicemi denně projede padesát skútrů tam a zpátky. Jezdí přímo po trase, takže když udělám stopu, je to za půl hodiny zničené.“

Radek Drahný nesouhlasí s tím, že jsou proti skútrům bezmocní. Řidičům skútrů, kteří v horách nemají co dělat, hrozí od správy parku vysoké pokuty, třicet tisíc korun i více.

„Správa parku není jediná, kdo může kontrolovat a ukládat pokuty, je i státní a městská policie... Zavolat městskou policii v okamžiku, kdy potkám skútr, který jede nahoru a nemůže se jinudy dostat zpátky, tak je přece snadné si na něj počkat.“ konstatuje Drahný.

Pokuty může uložit také policie. Ty nejsou sice tak vysoké, zato řidiči může hrozit odnětí svobody, připomíná policista Petr Kmínek: „Ověřujeme totožnost,a také provádíme orientační dechové zkoušky u těchto řidičů. Pokud je zkouška pozitivní a řidič nadýchá více než jedno promile a pohybuje se například na sjezdovce, kde jsou lyžaři, vystavuje se až ročnímu trestu odnětí svobody, a to za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky.“

Terénní služba Krkonošského národního parku se s rolbaři, strážníky městské policie i státními policisty na bezohledné řidiče na skútrech zaměří i letos. Plánují během celé zimní sezóny sice nepravidelné, ale časté výjezdy do hor.

autor: Eva Malá
Spustit audio