Maďaři a Slováci ukončí spor o tokajské víno

Zdá se, že Maďarsko a Slovensko uzavřou dlouhotrvající spor o tokajské víno. Dohodly se, že Slovensko bude vyrábět tokajské víno na 565 hektarech u hranic s Maďarskem, které navazují na historickou "tokajskou" oblast na severovýchodě Maďarska. Uzavřením dohody se obě země patrně vyhnuly tomu, aby do jejich sporu po vstupu do Evropské unie musel zasáhnout soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinohrad

vinohrad | Foto: Ladislav Kylar

Deset ku jedné - takový je poměr rozdělení historické "tokajské" vinařské oblasti ve prospěch Maďarska. Podstatou dohody tedy je, že slovenská strana může hrozny pěstovat na 565 hektarech, což je desetina výměry na maďarské straně.

Jak uvedl maďarský ministr zemědělství Imre Németh, obě země se dohodly i na společné kontrole kvality a na vytvoření jednotných právních podmínek, aby byla v budoucnu zaručena jednotná kvalita tokajských vín na trhu. Podle ministra je velký pokrok v tom, že tokajské víno bude možné vyrábět v "jednotném a uzavřeném systému".

Gregor Martin Papucsek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme