Prolomit vlny: Strašák jménem HIV/AIDS

6. prosinec 2012

Na úvod dotazování na sexuální minulost a rizikové chování, pak odběr krve a po několika dnech čekání a následném přešlapování ve frontě se dozvídáme výsledek – HIV pozitivní/negativní.

Virus HIV/AIDS je v myslích mnohých z nás svázán s 90. lety a medializovanými případy, jako je úmrtí Freddie Mercuryho, s varovnými kampaněmi, happeningy, debatami na školách. Právě v prvním porevolučním desetiletí se téma HIV/AIDS v Česku zařadilo po bok dalších problematických jevů ve společnosti.

S nástupem milénia jako by hrozba nákazy nevyléčitelnou chorobou, která devastuje imunitní systém, zmizela. Jenže čísla nově nakažených rok od roku stoupají. Typickým nakaženým je přitom heterosexuál, který se virem HIV nakazil nechráněným pohlavním stykem. Kolikrát jste s někým byli na jednu noc, zodpovědnost utopili v alkoholu a tzv. vám to ujelo? A kolikrát jste se utěšovali mýty, že jste přece nespali s žádným individuem, aby se vás takové riziko týkalo?

Celý minulý týden jste se mohli nechat na HIV bezplatně testovat v pražském Domě světla. Na 1. prosince totiž každoročně připadá Mezinárodní den boje proti HIV/AIDS. A je proti čemu bojovat. V loňském roce se v Česku objevilo 153 nových případů HIV pozitivních, za devět měsíců letošního roku jich je už 165. I přes prokazatelně se zvyšující negativní trend se tématu nákazy HIV/AIDS věnuje oproti porevolučním letům malá pozornost. Ztenčuje se finanční podpora ze strany státu na propagaci prevence.

Média se o HIV/AIDS otřou dvakrát ročně, po 1. prosinci ještě třetí květnovou neděli, kdy svět vzpomíná na oběti této nemoci. Jistě, není to téma zábavné ani oddychové a pravděpodobně se dotkne svědomí většiny z nás. O HIV/AIDS je ale potřeba mluvit víc a víc, a to nejen v médiích. Takové téma se ze společenského diskurzu prostě nesmí vytrácet. Protože právě při čekání ve frontě na výsledky HIV testů pochopíte, že nositelem téhle nemoci může být úplně kdokoli, včetně vás.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.