7. prosince 2012

7. prosinec 2012

Marta Topferova: The Other Shore

Marta Topferová, původem česká zpěvačka žijící v New Yorku, získala ve světě velké renomé alby zpívanými ve španělštině. Hudba španělsky mluvícího světa byla pro Topferovou dlouhodobou inspirací, ale její zatím poslední album, které vyšlo loni, přináší překvapení: zpěvačka na ně zařadila písně v angličtině, a změnu indikuje i název alba: The Other Shore, Druhý břeh. Martu Topferovou si můžete poslechnout také naživo, a to v neděli 9 prosince v pražském paláci Akropolis. Vystoupí s další muzikantkou světového významu, akordeonistkou Marií Kalaniemi z Finska.

Marta Topferová má velmi jemný cit pro výběr doprovodných hudebníků. Zatímco na jejích dřívějších španělsky zpívaných albech to byli hráči s latinskoamerickým zázemím hrající na akustické nástroje, na jejím anglicky zpívaném albu The Other Shore slyšíme elektrickou kytaru, varhany, a bicí, na které hraje manžel zpěvačky Adam Cruz.

Výběr z obsahu CD:

Night SkyMagical GardenEscape from The GrindNo One KnowsSurreal DreamThe UnknownStreets of East New YorkEnd Of Winter

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Marta Topferová

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.