Výběr z denního tisku, 7. prosince

7. prosinec 2012

Připravil Petr Gojda.

Dnes se pochopitelně píše o Oscaru Niemayerovi. Lidové noviny věnují zesnulému architektovi celou poslední stranu. V mládí byl spolupracovníkem Le Corbusiera, i když jak sám tvrdil, upřednostňoval před pravým úhlem a tvrdými liniemi ladnost křivek sledující přírodní formy. „V mé práci nejde o to, aby forma sledovala funkci, ale aby forma sledovala krásu,“ říkal architekt, jehož největším odkazem bude spolupráce s Lúciem Costou na novém brazilském hlavním městě Brasília. Niemayer se narodil 15. prosince 1907 v Riu de Janeiro a zemřel tuto středu. Dožil se 104 let a až do poslední chvíle byl aktivním architektem: dnes se po světě realizuje na 20 jeho projektů.

Mladá fronta Dnes otiskuje jednu z budov Oskara Niemayera hned na titulní stránce. Básník křivek byl také celoživotním přesvědčením komunistou, i to připomínají dnešní noviny. A také to, že v křivkách šlo o oslavu krásy obecně a ženské krásy konkrétně. Přede dvěma lety složil Niemayer text a část hudby k jedné z mnoha brazilských samb: „v pruhovaném tričku a sandálech vyrazím na pláž, tak jako každé ráno, a dá-li bůh, potkám se s krásnou dívkou“.

Mladá fronta také hodnotí dvojici výstav. Výstava Cesta k Amorfě, výstava děl Františka Kupky v Salmovském paláci v Praze je prý výstava evropských rozměrů a recenzent Radim Kopáč ji hodnotí 90 procenty. 85 procenty pak hodnotí výstavu děl malíře Ivana Sobotky v kutnohorské GASK.

Včera vyhlásili v americkém Nashvillu nominace na ceny Grammy. Absence jednoznačného favorita, pestré zastoupení žánrů a výrazně mužské obsazení charakterizují nominace v hlavních kategoriích. Mezi nejčastěji zmiňovanými jmény je například blues rockové duo The Black Keys nebo indie popová skupina Fun, píše se v Lidových novinách. Hned na nominace navazuje zpráva, že v neděli vystoupí v Praze v rámci Mezinárodního víkendu žen finská akordeonistka Maria Kalaniemi, kterou ve vltavském vysílání už několikrát představoval Petr Dorůžka.

Lubomír Dorůžka dnes v Hospodářských novinách vzpomíná na pianistu a skladatele, představitele zlaté éry jazzu padesátých let Davea Brubecka, který zemřel den před svými dvaadevadesátými narozeninami. Brubeck patřil mezi nejvýznamnější osobnosti, jež přispěly ke vzniku nové větve jazzového vývoje. Kvůli promyšleně uměřenému charakteru hudby, pro kterou se vžil název west coast, v něm jeho posluchači viděli symbol bílého intelektuála. Nahrávky jeho kvarteta Take Five a Blue Rondo a la Turk, které Columbia vydala roku 1962 na dvou stranách EP, přesáhly v prodeji milion výtisků.

V Hospodářských novinách se dočtete také o románu Haruki Murakamiho 1Q84. Románu, který odkazuje na dystopii Georgese Orwella se v rodném autorově Japonsku prodalo během prvních čtyř týdnů milion výtisků. 1Q84 je ale bestsellerem na celém světě a podle recenzenta Petra Kameníčka jde o knihu natolik vrstevnatou, že se jí žádné z předchozích autorových děl nevyrovná. Kam vede cesta románu, zodpoví až jeho pokračování, které vyjde za rok, už teď je ale prý jasné, že Murakami napsal své nejkomplikovanější dílo, které stejně jako jeho ostatní vyniká uměním přesně zachytit lidské nitro.

autor: Petr Gojda
Spustit audio