Chomutov se v zimě snaží pomoci bezdomovcům

7. prosinec 2012

Čeká první větší letošní mráz. Nejhůř ho vždycky snášejí lidé bez domova. O bezdomovce, kteří se potulují ulicemi Chomutova, se stará alespoň částečně město. Každý den má pro ně alespoň horkou polévku s pečivem.

Náměstek chomutovského primátora Martin Klouda vysvětlil, že na samém začátku si bezdomovce museli úředníci spočítat. „Zjistili jsme, že je tady čtyřicet dva bezdomovců. Chodí dvanáct až patnáct bezdomovců denně na jídlo. Sociální pracovnice jsou s nimi v kontaktu a nabízejí jim možnost ubytování i možnost pobírání nějakých sociálních dávek... Co se týká ubytování, mají zásadní problém s tím, že musí dodržovat nějaký systém a řád. Nesmí tam pít alkohol a to jim dělá problémy, proto zůstávají venku.“ shrnuje situaci Martin Klouda.

Polévkou by neměla pomoc bezdomovcům končit. Město má dalekosáhlejší plány. „Připravujeme společně se Společností Chomutovská bytová objekt, kde bychom jim zajistili v těch nejhorších mrazech ubytování. V tuto chvíli máme vytipované dva objekty a řešíme možnost financování.“ popsal plány města Martin Klouda.

Chomutovští bezdomovci si pro polévku mohou přijít každý den mezi půl druhou a půl třetí odpoledne. Teplé jídlo najdou ve Zborovského ulici v místě, kde se dříve vyplácely sociální dávky.

autor: Eva Holá
Spustit audio