Sucho opozdilo migraci ptáků z Afriky

7. prosinec 2012
Monitor

Záhadu opožděné loňské migrace některých ptáků vysvětluje katastrofální sucho, které zasáhlo oblast Afrického rohu a kromě ptáků postihlo i miliony lidí.

V roce 2011 museli vědci i amatérští ornitologové neobvykle dlouho vyčkávat na přílet ptáků jako jsou slavíci tmaví (Luscinia luscinia) a ťuhýci obecní (Lanius collurio). Ti každé jaro migrují ze zimovišť v jižní Africe přes Africký roh do severní Evropy, kde vyvádějí mláďata. Opožděný přílet byl o to větší záhadou, že v posledních 50 letech se projevuje zcela opačný trend: ptáci kvůli klimatickým změnám migrují čím dál časněji.

Vysvětlení přinesla data ze zařízení, které někteří ptáci nesli na zádech. Vědci z Kodaňské univerzity jim je připevnili na podzim před odletem a na jaře se jim některé podařilo získat zpět. V Africkém rohu, kde ptáci nabírají síly k dalšímu letu, se slavíci i ťuhýci zdrželi asi o týden déle než v předešlých letech i na jaře roku 2012. Důvodem bylo zdejší těžké sucho, kvůli kterému ptáci potřebovali více času na to, aby získali potřebné množství potravy. O tom, že jsou vědci na správné stopě, svědčí to, že druhy ptáků, jejichž migrační trasy nevedou přes Africký roh, přiletěly přesně v očekávaném čase.

Pozdní přílet do Evropy znamená, že rozmnožovací sezóna v roce 2011 začala slavíkům a ťuhýkům později než jindy. Zatím se nezdá, že by to mělo dopad na úspěšnost jejich rozmnožování a tím pádem i velikost populace. Vědci však nevylučují, že se nějaký efekt může ještě projevit v dalších letech.

Zdroj: Københavns Universitet

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.