Průzkum k EU: jednodušší cestování a vítězství ODS

Kdyby se volby do Evropského parlamentu konaly tento týden, získala by nejvíce mandátů ODS - svůj hlas jí dalo 27 % lidí. Druhé místo by pravděpodobně obsadila ČSSD s mírným náskokem nad KSČM. Jednodušší cestování je nejčastěji hodnoceno jako největší výhoda našeho vstupu do EU - na přední místa žebříčku výhod se dostává ve všech sociodemografických kategoriích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Jan Rosenauer

Z průzkumu společnosti SC&C pro Český rozhlas, Českou televizi a MF Dnes dále vyplývá, že zvýšení cen patří stále k nejčastěji zmiňovaným nevýhodám vstupu do EU. Informovanost občanů o Unii není dostatečná - 60 % lidí deklaruje, že jim dodané penzum informací nestačí. O něco větší skupina dotazovaných předpokládá, že si v EU zachováme svou národní identitu, i když možná ztratíme trochu suverenity.

Nejzajímavější výsledky průzkumu nabízíme podrobně v tabulkách a komentářích. Grafy naleznete pod odkazem FOTOGALERIE.

Co považujete Vy osobně za největší výhodu vstupu ČR do EU?

Jednodušší cestování je nejčastěji hodnoceno jako největší výhoda našeho vstupu do EU - na přední místa žebříčku výhod se dostává ve všech sociodemografických kategoriích. Nicméně mladá generace do 29 let upřednostňuje ještě více možnost pracovat v zahraničí a zahraniční studium je pro ně také velmi silným lákadlem srovnatelným s cestováním. Lidé s vysokoškolským vzděláním považují za nejvýznamnější výhodu, že bude ČR patřit k silnějšímu společenství.

Čeho se při vstupu Česka do EU nejvíce obáváte?

Zvýšení cen patří stále k nejčastěji zmiňovaným nevýhodám vstupu do EU - cítí to výrazně více ženy než muži (muži cítí výraznou nevýhodu ve skutečnosti, že rozhodování bude přeneseno jinam), lidé starší 50 let a nižší vzdělanostní skupiny. Naopak lidé s vysokoškolským vzděláním se obávají nárůstu byrokracie, zákonů a nařízení a také rozhodování o nás někde jinde - všechna tato fakta dávají v podstatě naroveň zdražení.

Obecně se příliš neobáváme, že se staneme Evropany druhé kategorie - týká se to pouze 14 % populace a typicky se tento strach objevuje u lidí, kteří byli proti vstupu Česka do Unie.

Koho byste volil/a, kdyby se volby do Evropského parlamentu konaly zítra?

Počet mandátů v EP

Kdyby byly volby do EP tento týden, získala by nejvíce mandátů ODS - svůj hlas jí dalo 27 % lidí a takový výsledek by pro ni znamenal zisk 9 mandátů z 24. Druhé místo by pravděpodobně obsadila ČSSD s mírným náskokem nad KSČM (z intervalů spolehlivosti je patrné, že výsledek mohl být také opačný nebo úplně stejný). 5% hranici by překročily ještě další tři politické subjekty - Sdružení nezávislých Evropští demokraté, Nezávislí a KDU-ČSL.

Výběr strany do EP velmi souvisí se sympatií k danému politickému subjektu - potenciální voliči ČSSD se ve zhruba 75 % přiklánějí k této straně i v případě EP, totéž platí o dalších parlamentních stranách.

Příznivci jiných než parlamentních stran rozkládali své hlasy především mezi Stranu zelených, Nezávislé a Sdružení nezávislých a ED.

údaje o průzkumu

Výzkum byl proveden ve dnech 23.-26. dubna 2004 metodou osobního dotazování. V reprezentativním výběrovém souboru bylo dotázáno 1278 občanů starších 18 let. Data byla převážena podle hlasování v referendu o vstupu do EU, podle věku, počtu respondentů v jednotlivých krajích a podle velikosti obce. Pro vážení byly použity údaje ČSÚ. Dotazníky byly podrobeny logické kontrole a vyhodnoceny statistickým softwarem SPSS.

Jan Rosenauer, SC&C Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme