Dostavba R6 z Karlových Varů do Prahy zatím nebude

10. prosinec 2012

Dostavba rychlostní silnice R6 z Karlových Varů směrem do Prahy ani v příštím roce zřejmě nezačne. Podle ministerstva dopravy není na stavbu dostatek financí. Ve Státním fondu dopravní infrastruktury je v tuto chvíli na komunikaci vyčleněno zhruba 40 miliónů korun.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný tuto částku nazval výsměchem občanům kraje. Peníze postačí možná jen na přípravu jednotlivých akcí a výkupu pozemků. Silnici v tuto chvíli nepomůže ani možné zařazení do prioritních staveb.

V roce 2013 vloží stát do budování obchvatů obcí ležících na trase R6 celkem 42 miliony korun. Na obchvat Řevničova se počítá s částkou 20 milionů korun, na výstavbu přeložky v Hořesedlích a na obchvat v Hořovičkách po 5 milionech korun a na obchvat Lubence půjde 12 milionů korun. Jak uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný, vzhledem k významu silnice, která tvoří spojnici kraje se zbytkem republiky, je to ale stále jen symbolická suma.

Rychlostní silnice R6 se staví od 80. let minulého století. První zprovozněný úsek byl Kačice - Nové Strašecí v roce 1984. Letos byl dokončen souvislý čtyřicetikilometrový úsek z Karlových Varů až k Chebu. Kvůli nepokračující dostavbě komunikace dokonce starostové obcí pohrozili ministerstvu dopravy občanskou neposlušností.

Spustit audio