I pokojové rostliny potřebují v zimě světlo a zálivku

12. prosinec 2012
Rada pro tento den

Pro dnešní den jsme vybrali rady Jana Kopřivy, jak v zimě pečovat o pokojové rostliny.

Základem je dopřát v zimě rostlinám co nejvíce světla
Takže i když se jim v létě dařilo na tmavějším stanovišti, na zimu, kdy je sluneční svit nejslabší, rostliny přemístíme co nejblíže k oknu. Pozor, i při příležitostném větrání může rostlinu popálit mráz. Listy často také trpí suchým vzduchem, proto je musíme umístit co nejdále od topení.

Optimální zimní teplota pro rostliny je okolo 18 °C
Pokud jim tuto teplotu není možné dopřát, musíme je častěji zalévat, naopak na chladnějším stanovišti snížíme zálivku na minimum. Je lepší nechat rostlinu raději mírně povadnout, než ji opakovaně přelít. Nadbytek vody se projevuje nejprve žloutnutím a později hnědnutím až černáním listových čepelí od okrajů a často celkovým zahníváním. Uhnilé rostliny už není možné zachránit. Podle teploty v místnosti pokojovky zaléváme jednou až dvakrát týdně. Substrát udržujeme jen mírně vlhký. Hnojení samozřejmě vynecháme a živiny do půdy začneme dodávat až koncem února.

Kdy pravidelně zalévat a přihnojovat?
Podobné příznaky jako při přelití se u rostlin objevují i v suchém prostředí, nebo pokud rostliny zaléváme nedostatečně. Rostlinám začínají zasychat špičky listů, později hnědnou celé čepele. Proto musíme zvýšit zálivku a rostliny rosíme. Stálá pokojová teplota napomáhá také rozvoji škůdců. Vyplatí se proto do každého květináče umístit žlutý lapač škůdců, a v případě, že na něm ulpí větší množství škůdců, musíme rostliny neprodleně ošetřit vhodným přípravkem (např. Substral Careo). Pokud rostlina začne nasazovat nové listy a výhonky, je třeba zálivku pomalu zvyšovat a rostlinu umístit na maximální světlo. Pokud doma pěstujeme rostliny, které kvetou v zimě, ty samozřejmě období odpočinku nemají a musíme je pravidelně zalévat a přihnojovat i v zimních měsících.

Další podrobnosti najdete v prosincovém časopisu Receptář.

Spustit audio