Navahové jsou na rozcestí. Vrátí se ke svému jazyku?

12. prosinec 2012
Zblízka

Tváře si sice válečnými barvami nemalují, ale na válečnou stezku se stále vydávají. Indiáni z kmene Navahů po 200 letech asimilace zjistili, že nejsou pořádně indiány ani Američany. Postupně ztrácejí svůj jazyk a svébytnou indiánskou kulturu, a proto se vydávají do boje o její zachování.

Navahové mají největší rezervaci ve Spojených státech. Na území velkém téměř jako Česká republika žije asi 175 tisíc příslušníků tohoto hrdého národa. Nečekejte však, že narazíte na ztepilé indiánské bojovníky.

Na parkovišti mě spontánně vítá opilý indián. Namísto čelenky má ušmudlanou kšiltovku, žebrá o dolar a nemilosrdně boří mýtus o bohatství, které podle obecných představ přinesl původním Američanům provoz kasin.

Hazard sice vylepšil rozpočet hlavně některých menších kmenů, ve srovnání se zbytkem Ameriky jsou však indiáni pořád velmi chudí, dožívají se kratšího věku, trpí nepoměrně častěji obezitou a alkoholismem.

Jazykem mladých Navahů je spíš angličtina

V rezervaci se alkohol neprodává, jenže těsně za její hranicí vzkvétá obchod s kořalkou a pivem v nevzhledných boudách, které současně slouží jako nálevny. O záchranu tradiční navažské kultury a hlavně jazyka se bojuje jinde.

Mladí Navahové slibují ve škole věrnost americké vlajce. Navažština už jejich rodným jazykem vlastně není, konstatuje trochu smutně indiánská učitelka Marylin Dempseyová.

Za rezervací kvete obchod s alkoholem

Většina dětí podle ní doma mluví jen anglicky. Navažština je v posledních desetiletích na ústupu. A to se v této škole snaží změnit – v domorodém jazyce se tu učí všechny předměty a povinně se mluví i na chodbách.

Jenže tahle škola je výjimkou. Chodí do ní asi pětina dětí z bezprostředního okolí, tedy těch, které mají tu možnost. Ve všech ostatních v rezervaci se mluví skoro výhradně anglicky, navažština se učí jen neformálně.

Navažská rozhlasová stanice má úspěch

Mnoho indiánů nevidí důvod proč usilovat o zachování rodného jazyka. Přesto možná svítá na lepší časy. V rezervaci totiž naladíte stanici KYAT, jejíž moderátoři mluví v domorodém jazyce, který střídají s angličtinou.

Eugene má na starosti ranní show. Je už starší ročník a navažštinu se naučil jako svůj první jazyk. Teď mu pomohla najít práci a zatím to nevypadá, že by ji měl ztratit.

Eugene má na starosti ranní show stanice KYAT

Majitel a manažer v jedné osobě George Mati spustil vysílání před pár měsíci a nestěžuje si na nezájem. Čistě komerční rádio si rychle našlo posluchače. Zatím na sebe víc než vydělává.

Rozhlasové vysílání v navažštině tedy přežívá i v nelítostné konkurenci televize, internetu a desítek jiných stanic. Soustřeďuje se přitom na mladé posluchače. Možná to nakonec nebude s ústupem kultury a jazyka hrdého národa Navahů až tak zlé a beznadějné.


Zvětšit mapu polohy Window Rock, hlavního města navažské rezervace

autor: vpo
Spustit audio