Do Studijní a vědecké knihovny lze vyrazit i s Plzeňskou nebo univerzitní kartou

12. prosinec 2012

Plzeňskou kartu a také JIS kartu Západočeské univerzity lze od 11. prosince používat také jako čtenářský průkaz ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje.

Držitelé JIS karty nebo Plzeňské karty mají nově možnost nechat si ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje kartu zaregistrovat jako čtenářský průkaz. Pro čtenáře, kteří chtějí i nadále používat klasický čtenářský průkaz nebo uvedené karty nevlastní, se nic nemění. Knihovna nabízí tuto službu lidem, kteří o ni projeví zájem. Z těch, kteří si nechají zaregistrovat jednu z uvedených karet jako čtenářský průkaz do 31. ledna, navíc ZČU a PMDP vylosují každý jednoho výherce elektronické čtečky knih.

U JIS (Jednotný identifikační systém) karty je toto využití logické, studenti knihovnu navštěvují velmi často. Plzeňská karta tak zase rozšířila svou nabídku, už dnes umožňuje přístup k mnoha městským službám.

Západočeská univerzita a PMDP společně pracují na dlouhodobém projektu integrace JIS karty a Plzeňské karty, který má již první výsledky. Nově může student využít elektronické potvrzení o studiu, díky kterému jsou studenti osvobozeni od povinnosti nosit potvrzení o studiu v papírové podobě na zákaznická centra PMDP. Veškerá komunikace se odehrává pouze mezi systémem ZČU a systémem Plzeňská karta. Po registraci Plzeňské karty do Informačního systému ZČU se do PMDP pravidelně zasílá informace o tom, že její držitel studuje.

Příští rok se plánuje také spojení univerzitní JIS karty s Plzeňskou kartou. Studenti by tedy JIS kartu mohli používat i například v hromadné dopravě.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio