Otevírací hodiny ve velkých obchodech před Vánoci přetěžují zaměstnance

13. prosinec 2012

Pracují od pondělí do neděle, dvanáct hodin denně. Obsluhují stovky zákazníků až do deseti hodin večer - prodavači a zaměstnanci nákupních center. A předvánoční shon je pro ně další psychickou i fyzickou zátěží.

Prodavačkám nejčastěji vadí dlouhá otevírací doba, která jim znemožňuje trávit před Vánoci víc času s rodinou a také vánoční shon.

Podle psychologů často dochází k tomu, že organismus už fyzickou a psychickou zátěž neunese. Ztráta imunity, vyčerpání a následné onemocnění je tak daní, za stres a námahu posledních týdnů. Často se pak stává, že si prodavači nejsou schopni Vánoce jednoduše užít.

„Samozřejmě se jedná o zátěž, nadměrnou zátěž - nejenom psychickou, ale i fyzickou, což se podepíše v prožívání a mnohdy i v chování. Je to určitě obrana organismu a ten organismus si právě řekne, co potřebuje... Tělo si občas dupne, a pak je dobré ho poslechnout. Jestliže jsem unavený a chce se mi spát a mám jen trochu možnost spát, tak spím, protože spánek, to je prostě fantastický regenerační prostředek..." vysvětluje psycholog Otokar Fleischmann.

autor: Jan Beneš
Spustit audio