Unie českých a slovenských zoo proti chystanému cirkusovému představení s delfíny

13. prosinec 2012

Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) je zaskočena ideou chystaných cirkusových představení a plavání s delfíny, která se mají uskutečnit v době od dubna do května 2013 v Praze na Rohanském nábřeží.

Při této příležitosti budou tito kytovci dopraveni letecky z Turecka, delfinárium v Praze pak zastoupí vyhřívané stany. UCSZOO je povinna upozornit minimálně na dva sporné aspekty provedení celého projektu, jehož realizátorem jsou podle dostupných informací Československé cirkusy a varieté a. s.:

- Chov delfínů a jejich případné využití ke komerčním účelům v České republice je ošetřeno zákonem 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání a směrnicí č. 346/206 Sb., konkrétně přílohou č. 7. Z těchto dokumentů mimo jiné vyplývá, že je zakázáno provozovat mobilní zařízení typů pojízdných zvěřinců, exotárií, terárií a akvárií, v nichž jsou jedinci volně žijících druhů umístěni převážně v prostoru dopravního prostředku, s výjimkou zvířat, se kterými je pracováno v manéži. Vyhláška o drezuře přímo uvádí, že: „... delfínovití nesmí být chováni a využíváni k drezuře v mobilních zařízeních pro drezuru zvířat“.

- Přestože může jít z pohledu mnoha laiků o atraktivní show, je nutné podotknout, že myšlenka kočovného delfinária je v podstatě zneužitím volně žijících zvířat k výdělečným účelům, což je v příkrém rozporu s filozofií chovu volně žijících zvířat v lidské péči zoologickými zahradami.
UCSZOO respektuje historickou tradici cirkusového umění, ale na druhou stranu vítá takový trend, který cirkusy směřuje více na varietní vystoupení a drezuru domácích zvířat, takže se pod tlakem vkusu evropského diváka a odborné i laické veřejnosti postupně odklánějí od zvyšování atraktivity svých vystoupení drezurováním zvířat volně žijících. A to zvláště těch druhů, jež jsou náročnější na prostorové a sociální podmínky. Nutno podotknout, že podobným tlakem a proměnou chovatelských a expozičních podmínek procházejí i zoologické zahrady. Plánované vystoupení kočovného delfinária proto vnímáme jako nešťastný krok opačným směrem.

autor: UCSZOO
Spustit audio