Žalobce zrušil stíhání primátora Českých Budějovic Juraje Thomy

14. prosinec 2012

Plzeňský státní zástupce zrušil trestní stíhání primátora Českých Budějovic Juraje Thomy z hnutí Občané pro Budějovice. Thoma čelil podezření, že v červnu 2010 zneužil svou pravomoc tím, že podepsal dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení pro radnici s pražskou společností Bit servis, aniž by smlouvu schválila rada města.

Thoma od začátku jakoukoli vinu odmítal. „Je mi zatěžko celou tuto pseudokauzu znovu komentovat. Od samého počátku prověřování ze strany policie, tedy od června 2011, jsem snahu policejního komisaře dokázat mi úmyslné poškození města České Budějovice považoval za absurdní a ničím nepodloženou,“ prohlásil.

„Jsem skutečně rád, že věc skončila usnesením dozorujícího státního zástupce v Plzni 7. prosince, čímž samozřejmě neříkám, že orgány činné v trestním řízení nejsou oprávněny kdykoli otevřít jakoukoli podobnou kauzu anebo se kauzou opakovaně zabývat. To už prostě patří k životu ve veřejné funkci,“ dodal Thoma.

Šéf opozičního klubu ODS Vladimír Brůha zatím rozhodnutí státního zástupce nechtěl komentovat. „V tuto chvíli nemáme žádné jiné informace, než které nám sdělil pan primátor, takže si myslím, že je velmi brzy na to cokoli komentovat. Určitě si počkáme na vyjádření policie, protože předpokládám, že policie jako orgán činný v trestním řízení ví, co činí,“ uvedl.

autoři: Ivan Mls , sib
Spustit audio