Diagnóza F: Jak se žije rodinám s postiženým dítětem?

13. prosinec 2012

O tom, jaké to je, když se vám narodí dítě s postižením, kolují všelijaké představy a fámy. Podle Jiřího X. Doležala (viz článek Šílenství po mentolce, Reflex) to znamená, že pokud se rozhodnete tohle „trochu jiné“ dítě vychovávat a podřídit mu svůj život, už nic jako „svůj život“ prakticky nemáte.

Psycholožka Dana Štěrbová z Univerzity Palackého v Olomouci to vidí jinak. Samozřejmě, život s postiženým dítětem je ohromně náročný a znamená zátěž pro všechny zúčastněné, tedy nejen pro rodiče, ale také pro sourozence, prarodiče, přátelé a známé. Ovšem umožňuje i jiný pohled na svět. Rodiny s postiženými dětmi žijí jinak. Radují se z maličkostí. Nemohou tolik hrát role, jako my ostatní. Jejich dítě totiž vnímá opravdově a oni musí být ve svém fungování stejně opravdoví.

Předvánoční Diagnóza F o rodinách s postiženým dítětem je zprvu smutná a těžká. Přináší ale také radost a naději. A mezi řádky vyzývá k tomu, abychom se k sobě chovali normálně, mluvili spolu otevřeně a nechodili kolem sebe po špičkách, když to není nutné. A taky, abychom si dovolili se o svém životě rozhodnout a za svým rozhodnutím si stáli.

PhDr. Dana Štěrbová, Ph.D., klinická psycholožka, psychoterapeutka, supervizorka, odborná asistentka na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.