Liberecký kraj se chce postarat o odpad z Arnoltic

17. prosinec 2012

Německý odpad z Arnoltic na Frýdlantsku by měl zmizet. Liberecký kraj bude usilovat o to, aby se tisíce tun odpadu uloženého v tamním teletníku začaly do roka ekologicky likvidovat.

Jak řekl náměstek hejtmana Josef Jadrný z hnutí Změna pro Liberecký kraj, nejdůležitější úkol teď bude sehnat peníze na ekologické spálení, recyklaci nebo uložení odpadu na řízenou skládku.

„Česká inspekce životního prostředí spočítala, že by likvidace odpadu spála přibližně dvě koruny osmdesát na kilo odpadu – to vychází na dvacet až pět a dvacet milionů. Pokud by to tak bylo, tak určitě musí být nějaký investor – určitě bychom peníze brali z více míst. Určitě to nemůžeme nechat na obcích, určitě to nemůže platit jenom kraj. Stát se k tomu nebude mít, ale zkusíme ho donutit. Zkusíme to i s těmi Němci, protože ti možná cítí nějaký morální závazek, protože většina toho odpadu je z Německa. Ale ne všechny...“ vysvětlil postup kraje Josef Jadrný.

Odpad v Arnolticích už dvakrát letos v listopadu hořel. Z plechové haly plné balíků odpadu zbylo pouze torzo. V bývalém teletníku pár set metrů od haly shořela asi čtvrtina uskladněného odpadu.

Spustit audio