Brno: Nezaměstnaní dělají dál veřejně prospěšné práce, i když už nemusí

17. prosinec 2012

Někteří nezaměstnaní v Brně vykonávají dál veřejně prospěšné práce, přestože už nemusí. Povinnost nastoupit pod hrozbou ztráty podpory v nězaměstnanosti na místo určenéi úřadem práce zrušil ústavní soud. Lidé přesto dál pracují dobrovolně a zdarma, aby získali praxi a doporučení pro zaměstnavatele.

„Skončila jsem mateřskou. Protože jsem sama, nemohla jsem najít práci,“ popisuje Jitka Kroupová, která dál pracuje na místě v brněnské Textilní a nábytkové bance, kam před časem nastoupila v rámci posléze zrušených veřejně prospěšných prací.

Brněnskou Textilní a nábytkovou banku provozuje Diecézní charita s brněnským úřadem práce. Třídí se tam šatstvo, které jí lidé věnují. Vytříděné oděvy se pak rozváží do obchodů. Jiné kusy si vybírají nezaměstnaní, kteří na ně dostanou poukázky od úřadu práce.

Pracovníci textilní banky mohou dostat reference pro zaměstnavatele. Nově navíc budou někteří z nich pobírat minimální plat. Vedení úřadu práce totiž považuje podobné projekty za vhodnou motivaci k zaměstnání. Hledá proto po zrušení veřejně prospěšné práce možnosti jejich podpory.

Brněnská Textilní a nábytková banka v jedné z budov za autobusovým nádražím v Brně poskytuje startovní zaměstnání. Jak doplňuje organizátor projektu František Bublan, má lidem pomoci najít si standartní zaměstnání: „Tak, aby si ho dokázali najít a od nás tam pak mohli okamžitě přejít.“

autor: Gabriela Grmolcová
Spustit audio