Vyhlídka s altánem na Zlatém vrchu v Chebu je téměř hotova

17. prosinec 2012

Obnova vyhlídkového altánku na Zlatém vrchu, kterou zajišťuje městský Nadační fond Historický Cheb, je již téměř hotova. Na jaře se budou už pouze dodělávat některé drobné práce. Celá akce bude stát přibližně 1,7 milionu korun.

Rekonstrukce vyhlídky měla být dokončena ještě letos, ale zdržely je administrativní komplikace a brzký příchod zimy. Až to klimatické podmínky umožní, dodělají se na altánku drobné detaily, natře se zábradlí, oseje okolní svah a vše bude hotovo.

Na místě altánu, který byl po zásahu blesku zničen v 70. letech, byla vybudovaná přístupová cesta, schody, altán dostal nové sloupy a obložení i zastřešení. Vrací se mu tak podoba známá z historických pohlednic. Vyhlídka s altánem na Zlatém vrchu byla postavena v 80. letech 19. století. Tehdy šlo o výletní místo za městem s výhledem na celé historické jádro Chebu.

Práce na obnově jsou financovány z prostředků nadačního fondu a z veřejné sbírky, která byla pro tento účel vyhlášena v roce 2010 a vynesla téměř 56 tisíc korun. Na příští rok připravuje fond další větší investici - úpravy zdevastovaného hřbitova zaniklé obce Krásná Lípa v těsném sousedství cyklostezky po bývalé slapanské trati z Chebu do Waldsassenu.

Nadační fond Historický Cheb si klade za cíl podporovat ochranu a obnovu kulturních a historických památek v Chebu a na Chebsku. K jeho založení vedl roku 2005 počin pana Antona Harta, chebského rodáka a později čestného občana Chebu, který městu daroval 10 tisíc eur. Město každoročně fondu přispívá částkou 500 tisíc korun.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio