Praha 1 ocenila stovku policistů a strážníků za celoroční dobrou práci v centru metropole

17. prosinec 2012

Více než stovka mužů a žen v uniformách předstoupila včera večer v sále Malostranské besedy před své velitele a starostu první městské části, aby přijala čestné ocenění radnice za celoroční práci v centru metropole. Mezi 56 oceněnými policisty prvního pražského obvodu a padesátkou strážníků městské policie Prahy 1 byl i policejní tým, který vypátral a zadržel pachatele nedávného přepadení dvou malých dětí ve Pštrossově ulici.

Rádi bychom touto cestou vyjádřili poděkování všem policistům a zejména týmu zasahujících policistů, kteří svým nasazením přispěli k úspěšnému dopadení pachatelů loupežného přepadení našich dětí. Děti jsou vše, co máme, a vy jste nám je zachránili," takto alespoň dopisem vyjádřili policistům svůj vděk rodiče přepadené holčičky, kterou narkomanka před několika týdny v centru Prahy bezohledně obrala o mobilní telefon.

Právě u tohoto, jednoho případů z mnoha, zasahoval oceněný kriminalista Radek Mudroch.

Určitě nás zarazilo, že někdo přepadl takhle malou holku. I ten způsob byl poměrně dost razantní a násilnický. Holčička nám tedy popsala přesně, jak se to stalo. Nám se potom podařilo zajistit s kolegou některé kamerové záznamy z okolních budov, kdy jsme si natipovali osoby, které to měly být, protože vlastní skutek jako takový na kameře zachycený nebyl. A tak jsme potom začali provádět operativní šetření po okolí. Samotné zadržení bylo u Staroměstského náměstí. Byla prostě klika, že šli zrovna proti nám a viděli jsme je, takže jsme je okamžitě sebrali," popisuje se skromností celou akci mladý poručík, pro kterého toto ocenění není první.

Přesto se prý jako hrdina necítí. Jen to jen jeho práce, kterou jednoduše miluje.

Co to pro mě znamená? Určitě to je něco jako druh životního poslání. Asi jsem se narodil proto, abych těm lidem mohl pomáhat a určitě mi nejde jen o to, zadržet pachatele. To moje hlavní smýšlení a proč to vlastně dělám, je to, že mě ta práce baví a že opravdu můžu pomoct lidem."

Právě toho sice nejvíce cení starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký z TOP 09, který si osobně s každým dekorovaným policistou i strážníkem, potřásl rukou.

Pochopitelně to nemají lehké. Kriminalita se stahuje do centra. Agresivita pachatelů roste. Máme problém s veřejnými domy, máme problém s prodejem drog, s pouliční kriminalitou i s určitou uvolněnou morálkou ve společnosti, kdy je to nerespektování autority. Já si myslím, že autorita policie podporuje to, aby tady ten pořádek byl."

Také podle dosavadního šéfa pražských strážníků Ludvíka Klemy je služba strážců zákona v centru města specifická.

Centrum se absolutně vymyká dlouhodobě i v rámci evropských poměrů u komunálních bezpečnostních sborů se hovoří o Praze 1 jako o výkladní skříni, to znamená bohužel i v těch negativních ohledech a opravdu zatížení strážníků na Praze 1 není v podstatě v rámci Prahy srovnatelné - historické centrum, parkovací problémy, kriminalita, ale i bezdomovci, žebrání atd."

Tento večer sice byla oceněna asi jen stovka strážců zákona. Ti ale nedají na ostatní kolegy dopustit a trvají si na svém. Vždy je to týmová práce.

Samozřejmě je to věc, které si velice vážím, nicméně myslím si, že stejně jako já by se zachoval kterýkoli z jiných mých kolegů," hrdě dodává policista Radek Mudroch.

autor: eku
Spustit audio