Joe Lovano objevuje nástroje „jiných“ kultur

17. prosinec 2012

Známý americký saxofonista Joe Lovano aktualizoval svůj hvězdný kvintet Us Five a začátkem ledna s ním vydá nové album Cross Culture.

Jde o pokračování předchozích dvou alb formace, která v roce 2009 navštívila Prahu a Přerov. Jedenáctičíselná kolekce skladeb přináší oproti předchozí desce Bird Songs větší množství Lovanových autorských skladeb a také známý standard Billyho Strayhorna Star Crossed Lovers.

Na desce Cross Culture se Lovano obklopuje svým kvintetem (James Weidman – piano, Esperanza Spalding/Peter Slavov – basa, bubeníci Otis Brown III a Francisco Mela), doplňuje jej však také o hostujícího kytaristu beninského původu Lionela Louekeho (který hrál mimo jiné na podzim v Praze).

Poslechněte si ukázky:

Deska je však také charakteristická využitím nezvyklých dechových nástrojů. „Už od 70. let, kdy jsem začal cestovat po světě, sbírám nástroje z Asie, Afriky, středního Východu, severní i jižní Ameriky,“ vysvětluje Lovano, který vedle tenoru improvizuje na nástroje jako G-mezzo soprán, tarogato, aulochrom, a rozličné druhy perkusí, např. oborom pocházející z Nigérie. „Strávil jsem mnoho času experimentováním s podobně starobylými nástroji; tato zkušenost se odráží v mých skladbách i způsobu, jakým dnes hraji,“ dodává Lovano.

Volba Lionela Louekeho, známého svým propojováním jazzu s africkými prvky své domoviny, se tedy nabízela. „Není to obyčejný kytarista, přirozeně splývá s rytmickou sekcí i se mnou ve front line a s prostorem pracuje velmi osobitým způsobem.“

Album Cross Culture uzavírá originál nazvaný PM, věnovaný bubeníkovi Paulu Motianovi, který zemřel pouhé dva měsíce před nahráváním tohoto snímku. Deska vyjde u Blue Note 8. ledna.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.