Plzeňané zaplatí od nového roku více za teplo i vodu

18. prosinec 2012

V Plzni zdraží od nového roku nejvíce teplo, podraží také vodné a stočné. Nájmy v městských bytech a jízdné městskou hromadnou dopravou zůstanou v příštím roce stejné. Začátek roku přinese pro obyvatele menších měst Plzeňského kraje mírnější zdražování.

Teplo v Plzni zdraží o 15 procent, za gigajoule tak občané zaplatí 480 korun. Pro domácnost bude zdražení znamenat zvýšení výdajů přibližně o 100 až 120 korun měsíčně. Podle vedení Plzeňské teplárenské je tento růst zapříčiněn snížením ceny prodávané elektřiny, jejíž výroba přináší společnosti až 95 procent zisku, nákupem emisních povolenek a nutnou investicí do snížení emisních limitů do roku 2016.

Vodné a stočné zdraží v Plzni od příštího roku o více než 5 procent. Za vodné odběratelé nově zaplatí 47,82 korun za m3 a stočné 28,61 korun za m3, plus DPH. Nárůst ceny je způsoben zvýšením ceny vody, energií a inflaci.

Ceny jízdného MHD zůstanou v Plzni od ledna stejné. Papírová jízdenka přijde na 18 korun, měsíční předplatné na 440 korun. Platba za svoz komunálního odpadu se také nezmění.

Některé nájmy v městských bytech, naopak zlevní. Týká se to zejména bytů nižších kategorií, kde dojde ke snížení nájmu oproti letošnímu roku v rozmezí od 10 do 30 procent. U bytů označovaných jako I. kategorie zůstane nájemné na dosavadních 82,10 korun za m2.

Také v Klatovech radnice odsouhlasila zdražení tepla z 550 na 565 korun za gigajoule, včetně DPH. Cena vody je pro rok 2013 nově stanovena na 60,60 korun za m3. Nájemné v městských bytech zatím radnice nezvýšila, ale bude na programu příští městské rady.

V Rokycanech se cena vodného a stočného zvedne i s DPH o 14 procent na 90,99 korun za m3. Nájemné se zvýší od července 2013 přibližně o 5 procent. K této ceně bude zapotřebí ještě připočítat míru aktuální inflace. Poplatek za sběr, přepravu a odstraňování odpadu se zvýší o desetinu na 550 Kč za rok. Cena jízdného MHD zůstává. O platbách za teplo není zatím rozhodnuto.

Od ledna se zvýší také cena vodného a stočného v Domažlicích. Nově je cena stanovena na 60,90 korun za m3 bez DPH. Poplatek za komunální odpad a cena jízdného MHD zůstává. Cenu tepla schválí vedení města v lednu. Úprava nájemného se bude odvíjet od aktuální ceny. Záměr radnice je postupným zvyšováním o 6,25 procenta ročně sjednotit nájmy na výslednou cenu 64,65 korun za m2.

Tachov od ledna nájemné nezvýší. Cena za odvoz odpadu zůstala také stejná. Cena vodného a stočného bude od ledna 70,66 korun za m3. Ke zdražení jízdného v MHD nedojde. Cena tepla zůstane i v novém roce stále 618 korun za gigajoule, včetně DPH.

autor: čer
Spustit audio