Doosan Škoda Power plánuje expanzi v Indii

19. prosinec 2012

Plzeňská Doosan Škoda Power uvažuje o stavbě továrny v Indii nebo koupi některé stávající indické výrobní továrny. Důvodem pro rozšiřování jsou nově získané zakázky v této oblasti a téměř naplněná výrobní kapacita plzeňských strojíren.

Doosan Škoda Power získal v Indii kontrakt na dodávku turbosoustrojí v Essaru a na modernizaci turbosoustrojí v Sabarmati. Letos zástupci společnosti podepsali také kontrakt se skupinou Tata Steel na modernizace elektrárny Bandel s projekt nové elektrárny Pioneer, kam dodá zařízení o výkonu 127 MW. Další kontrakty se ještě připravují.

Podíl nových zakázek pocházejících z Asie tvoří přibližně čtvrtinu objemu výroby firmy. Indové jsou aktivní také jako generální dodavatelé v Africe, kde koupili doly a plánují tam vybudovat infrastrukturu. Přes indické partnery se otvírají také možnosti v Botswaně a Pobřeží slonoviny.

Podle vedení společnosti byla Indie pro expanzi vybrána, protože clo uvalené na dovoz energetického zařízení se aktuálně pohybuje v rozmezí 10 až 15 procent. Z ekonomického i obchodně - strategického hlediska je tak výhodné kompletovat zařízení přímo v Indii.

Doosan Škoda Power, kterou před třemi lety koupila jihokorejská skupina Doosan je v současnosti jedním z pěti nejsilnějších světových výrobců turbín. Do roku 2017 chce dosáhnout tržby 15 miliard korun a zaměstnat až 1700 zaměstnanců. Zamýšlí také rozšíření výrobní kapacity v Plzni, kde do tří let investuje do přestavby budov asi 700 milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio