Město Liberec má zaplatit státu horentních 400 miliónů korun

20. prosinec 2012

Město Liberec má podle rozhodnutí tamního finančního úřadu vrátit státu celou dotaci na výstavbu ubytovacího zařízení pro lyžařský šampionát. A navíc zaplatit vysoké penále. Jedná se o celkovou částku 400 miliónů korun.

Náměstek primátorky Jiří Šolc ze Sdružení Liberec občanům, jednalo se především o chyby ve fakturování: "Nikdo nic neukradl. Je to o tom, že se něco v roce 2007 zaplatilo, co se v roce 2008 odečetlo od jiné faktury." Podle Šolce se chyby týkají vyúčtování dvou miliónů korun. Firma ale všechny práce provedla. Další pochybení se týká toho, že Liberec ve svém investičním záměru neuvedl všechny pozemky, jichž se výstavba bytů týkala: "Podle dalších zjištění nám vyčítají rozdílnou délku kanalizace, ta skutečná je kratší. My nevíme proč."

Současné vedení města totiž u rozhodování o stavbách pro šampionát nebylo,podotýká primátorka Liberce sociální demokratka Martina Rosenbergová: "Připadá nám to velmi kruté, brutální vzhledem k našemu rozpočtu. Je to už více než pět let, nemůžeme ani dohledat všechny účetní doklady, ti pracovníci, kteří je dělali, už tady nejsou."

Město má více než dvě miliardy dluhů. Kvůli zajištění chodu teď musí prodat letiště a své technické služby. Zaplacení 400 miliónů korun státu by pro něj bylo podle radních likvidační. Proto se vůči rozhodnutí finančního úřadu odvolá.

"Město se může odvolat do třiceti dnů," informuje Petra Homolová z Generálního finančního ředitelství a dodává, že město může požádat do roka i o prominutí celé platby. Primátorka Liberce věří, že odvolání vyjde a když ne, pokusí se město vyjednat splátkový kalendář. "Dokonce se tady hovoří i o ztrátě těch bytů."

Po lyžařském šampionátu se do více než dvou stovek bytů nastěhovali starší a chudí lidé a zdravotně postižení. Nikdo z nich si neumí představit, že by v případě prodeje bytů musel platit nájem soukromníkovi. Podle některých Liberečanů by se měli ze svého pochybení zodpovídat lidé, kteří chybu udělali. „Město za to nemůže, může za to nějaký člověk. Někdo to schválit musel, když nebudete třeba platit půjčku, přijdou exekutoři a nikdo se vás neptá, máš na to nemáš na to, prostě tě pak vystěhujou," dodala jedna z Liberečanek.

Spustit audio