Před krajským úřadem v Budějovicích se skandovalo: Ať žije soudruh Zimola!

20. prosinec 2012

Dnešní zasedání jihočeských krajských zastupitelů v Českých Budějovicích zpestřili demonstranti v kostýmech uniforem Lidových milic.

Chtěli tak dát najevo krajské koalici, že nesouhlasí s přítomností KSČM ve vedení kraje. Sedm aktivistů v recesistickém provolávání schvalovalo přijetí KSČM do krajské koalice a hejtmana Jiřího Zimolu z ČSSD nazvali soudruhem.

„My jsme dneškem chtěli připomenout zatím ještě žertovnou formou doby, kdy se v únoru čtyřicet osm formovali dělníci. Ti tehdy uniformy ještě neměli a ušili jim je později, když se oficiálně staly takzvanou ozbrojenou pěstí dělnické třídy. Tak jsme se v tuto chvíli rozhodli jít proti těm, kteří se neštítí schvalovat vraždy z padesátých let,“ uvedl bývalý vůdce českobudějovických studentských protestů z roku 1989 Radan Běhoun.

„Sociální demokraté si skutečně soudruzi říkali, tak jsem rád, že jsou studenti takto historicky informování, to je v pořádku. Já jsem očekával, že si takové divadlo a takový ansámbl jako je zastupitelstvo někteří neustále protestující ujít nenechají. A doufám, že budou natolik kultivovaní, že umožní zastupitelům jednat o skutečně důležitých věcech jako je rozvoj kraje a život jeho obyvatel,“ reagoval hejtman Jiří Zimola.

Na jednání demonstranti přinesli i protikomunistický transparent, ale brzo odešli. Zastupitelé zatím po více než dvou hodinách schválili jen výbory a jejich členy. Opozice napadala totiž procesní postupy zasedání.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio