Willy Fog stihl cestu kolem světa za 80 dnů. V Německu stačí půlden

Zatoužili jste někdy vypravit se na cestu kolem světa a neměli dost peněz nebo času? V Kolíně nad Rýnem vám na takové cestování stačí necelý půlden a nemusíte se ani obávat mořské nemoci, aerofobie nebo únavných hodin za volantem.

Spolu se skupinou asi dvaceti Němců usedám v turecké kavárně Demla Baklavari. Na Venloerské ulici v Kolíně nad Rýnem začíná naše putování po kontinentech.

Milá turecká průvodkyně Sehret Gök nám objednává turecký čaj a baklavu. Jeden z místních cukrářů vysvětluje, jak se tato tradiční orientální sladkost připravuje.

„Často od lidí slýchávám, že chodí okolo a nikdy je nenapadlo vstoupit. Když se zeptám proč, tak říkají, že nevědí, zda je to i pro Němce – jestli nebudou rušit nebo zda jsou vůbec vítáni,“ podivuje se.

Z mešity rovnou do Indie

Dotazy mých spolusedících skutečně potvrzují, že o kulturních zvyklostech půldruhého miliónu Turků žijících v Německu nic moc nevědí. Po dnešku to už alespoň pro tuto skupinku nebude platit.

Z kavárny míříme do jen pár metrů vzdálené největší mešity v Německu. Ta ještě není dostavěná, ale už teď se nad mohutnou moderní stavbou tyčí dva nezvyklé minarety. Po přednášce o tom, proč se muslimské ženy modlí odděleně od mužů, se vydáváme poznávat zase jiné kultury.

Cesta kolem světa je zajímavá pro všechny věkové kategorie

Naší zastávkou je tělocvična. Indický cvičitel s dřevěnou tyčí v ruce nám ukazuje taje většině z nás zcela neznámého bojového umění kalarippajat. Ženy však přece jen více zaujme to, jakým způsobem se uvazuje sárí. „Vypadáte velmi pěkně, měla byste to nosit častěji,“ chválí indická prodavačka mladou dívku, která se ujala role modelky.

Cesta kolem světa je plná překvapení

V Kolíně nad Rýnem žije na 170 národností – často vedle sebe, aniž by se vzájemně poznali. Proto Thomase Böniga napadlo přijít s nabídkou kulturního vandrování. Během čtyř hodin ujdete maximálně čtyři kilometry a poznáte zábavu a tradice hned několika národů.

„Kulturní cesta je pokaždé jiná. Jak jezdím a chodím po městě, objevuji nové bary a nové podniky,“ říká.

Na cestě kolem světa vás rozpohybují latinskoamerické tance

Překvapení je jedním z principů této cesty kolem světa. Někdy vás zavede do afrického kadeřnictví, jindy do prodejny kubánských doutníků. Někdy vás hostí kolínští Sintové, jindy nahlédnete pod pokličku židovské kuchyně.

Jeden z návštěvníků dnešní exkurze mi líčí, že cestu kolem světa dostali s manželkou jako svatební dar. A zatím jsou průběhem cesty kolem světa nadšení. V tu chvíli ještě netuší, že na závěr je čeká návštěva latinskoamerické tančírny, kde si pod vedením profesionálů zatančí salsu.


Zvětšit mapu: v Kolíně nad Rýnem můžete procestovat celý svět

autor: kls
Spustit audio