Ve sporu o pozemky v Ležákách přituhuje. Vyjednávání nepřinesla výsledek

27. prosinec 2012

Situaci v památníku komplikují nedořešené vlastnické vztahy. Téměř polovina pietního území patří Haně Klimkové, která si je cení na deset milionů korun.

Taková suma se ale správě památníku a ministerstvu kultury zdá přemrštěná. Vyjednávání žádný výsledek nepřinesla.

Právní zástupce majitelky Dušan Diviš považuje současný stav za neudržitelný:

„Klientka i při respektu k charakteru toho pietního území na druhou stranu nemůže tolerovat to, že se s ní nikdo nebaví a její pozemky jsou využívány pro potřeby třetích osob, aniž by byla práva k nim nějakým způsobem upravena.“

Na neochotu jednat si ale stěžuje i druhá strana. Neuspěla ani varianta pronájmu klíčových pozemků, na kterých stojí ležácké muzeum nebo pomník Kniha.

Situaci navíc komplikuje i to, že se správa památníku přestala o území starat. Tuto povinnost má majitelka a ta ji neplní.

To tvrdí i ředitel Památníku Lidice a Ležáky Milouš Červencl:

„Oni nereagují vůbec na nic. Navrhli jsme jí třeba nájemní smlouvu, to odmítla. Tak jsme ji upozornili na to, že my podle zákona se už nemůžeme o to pietní území, její území starat. Na to nereagovala vůbec. Tak jsme ji znovu upozornili písemně a poslali jsme to i památkářům pardubickým a ministerstvu kultury, že od 1.11. se o to musí začít starat. Přímo jsme ji tam vypsali paragrafy, co by ji mohlo postihnout. A zase nic.“

Pietní území Ležáky


Zobrazit místo Ve sporu o pozemky v Ležákách přituhuje na větší mapě

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: kop
Spustit audio