Někteří lidé volají sanitku, aby se vyhnuli regulačním poplatkům

27. prosinec 2012
Události regionu

Lidé zneužívají rychlou zdravotnickou pomoc. Regionu to řekl lékař havlíčkobrodské nemocnice, který u záchranné služby občas také slouží a denně sleduje pacienty, které rychlé sanitky přivážejí do nemocnice. Mimo jiné to je nejsnazší způsob, jak se vyhnout nemocničním poplatkům.

Nemocný člověk totiž neplatí ani obvyklých 30 korun, ani 90 jako na pohotovosti. Transport sanitkou i ošetření jsou zcela zdarma. „Samozřejmě, že to nejsou všichni. Neřekl bych, že to je většina, ale jistý počet pacientů tímto způsobem poplatky obchází," říká zástupce primáře havlíčkobrodské interny Aleš Bílek. Bez zábran popisuje pacienty, kteří mají třeba jen teplotu a volají 155. Dokonce jim to občas doporučí i obvodní lékař.

„Zpravidla to jsou potíže chronické trvající čtrnáct dnů, bolesti zad, dva dny trvající teplota. U praktika dostane tabletu antibiotik a přijede večer, že to nezabralo tak, jak si přestavoval. Samozřejmě jsem si vědom, že laik těžko rozpozná závažnost svého onemocnění, s postupem času ale pacientů tohoto rázu přibývá," dodává Aleš Bílek.

Rychlá záchranná pomoc má sloužit jen pacientům, kteří jsou v přímém ohrožení života. Proto také zákon ukládá dojezdovou dobu tak, aby se na minimum snížily možné komplikace či dokonce smrt nemocného.

Ředitelka krajské zdravotnické záchranné služby Vladislava Filová situaci nepotvrdila, současně ani nevyvrátila. Řekla, že nemá zpracované statistiky, kolik výjezdů bylo zbytečných či na samé hranici. Každá cesta rychlé sanitky je na zvážení dispečera obsluhujícího linku 155, ten by měl posoudit stav nemocného a sanitku tam buď poslat, nebo neposlat.

"I záchranka se ale pochopitelně obává případných soudů a pří, které by mohly nastat ve chvíli, kdy dispečer sanitku nepošle a člověk třeba zemře," konstatuje redaktor Milan Kopecký, který se tématem blíže zabýval.

autoři: mik , Daniel Burda
Spustit audio