Aleš Svojanovský: Silvestr je pro barmany nejdůležitější den roku

30. prosinec 2012

Blíží se oslavy konce roku a s nimi příležitost vychutnat si třeba koktejl. V neděli se proto moderátor Václav Žmolík spojil po lince do Brna s Alešem Svojanovským, prezidentem České barmanské asociace. Co bude tento profesionál pít o silvestrovské noci? I na to odpověděl mezi 10. a 11. hodinou a posluchačům navíc prozradil recepty na silvestrovské koktejly.

„Barmani berou Silvestra jako nejdůležitější den pracovního roku. Pojí se s ním spousta událostí a příprav,“ zdůrazňuje Aleš Svojanovský s tím, že Silvestr znamená pro barmany především vysoké pracovní nasazení. „Je třeba probrat inventář, nakoupit suroviny, vyzdobit provozovnu,“ vyjmenovává.

Barman podle Aleše Svojanovského není jen člověk míchající koktejly, ale také odborník. „Měl by mít teoretické znalosti o produktech, z nichž koktejly připravuje. Musí být navíc také zručný, aby nápoje vkusně představil svým zákazníkům,“ zdůrazňuje s tím, že profesionalitu pozná laik na čistotě práce, uhlazenosti, ale také na způsobu komunikace.

V uplynulém roce zasáhla do práce barmanů především metanolová aféra. „Představte si barmana, který má před sebou dvě stovku láhví, z nichž musí dát 95 % pryč,“ nastiňuje. Uznává sice, že si barmani s prohibicí poradili dobře, přesto se neubrání kritice. „Aféra vzniknout nemusela, kdyby stát zajistil dohled nad dodržováním současných zákonů,“ domnívá se Aleš Svojanovský, podle něhož by se lidé měli vyhnout nákupu podezřele levných produktů.

V závěru rozhovoru došlo na slíbené recepty. Aleš Svojanovský popsal, jak poměrně snadno připravit koktejly Bellini a Kir Royale. Připojil navíc také návod na nealkoholický koktejl.

V audio záznamu rozhovoru si můžete poslechnout, jak uvedené koktejly připravit. Navíc se také dozvíte, jak vypadají barmanské soutěže a jakým způsobem se hodnotí.

Záznam celého rozhovoru s Alešem Svojanovským a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio