Omezení imunity zákonodárců do dalšího čtení

Většina poslanců zatím je ochotna přistoupit na částečné omezení imunity ústavních činitelů. Sněmovna totiž nečekaně hladce propustila do podrobného projednávání ve výborech novelu Ústavy, která - vedle dalších dílčích změn - právě s omezením imunity počítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Jan Rosenauer

Předcházelo tomu bezmála roční vyjednávání ve zvláštní parlamentní komisi pro změnu Ústavy. Například na poslance by se imunita měla nově vztahovat jen po dobu výkonu mandátu. Zpřísněna by měla být i pravidla zániku mandátu, pokud by zákonodárce spáchal úmyslný trestný čin.

Premiér Vladimír Špidla věří, že projednávání této novely Ústavy Sněmovna úspěšně dovede až k závěrečnému definitivnímu schválení: "Protože současná absolutní imunita je nepřiměřená. Myslím si, že má zůstat imunita v omezené podobě, protože mandát poslance to vyžaduje, on je ve veřejném tlaku a imunita mu umožňuje vykonávání své práce. Ale na druhé straně imunita v přestupcích a podobných věcech se mi zdá skutečně zdá privilegiem a já jsem proti privilegiu," řekl Špidla.

Jak přesně je omezení imunity ústavních činitelů navrhováno, vysvětlil Radiožurnálu místopředseda ústavně právního výboru Sněmovny Jiří Pospíšil z ODS: "Je tam například upravena otázka zániku imunity v případě, že se poslanec spáchá úmyslný trestný čin a je odsouzen k trestu odnětí svobody. Dochází k omezení imunity pouze na dobu, po kterou poslanec vykonává svůj mandát."

Milan Kopp, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme