Centrem Plzně projde po letech Tříkrálový průvod

31. prosinec 2012

Kašpar, Melichar a Baltazar projde centrem Plzně již 6. ledna 2013 jako součást Tříkrálové sbírky. Lidé prostřednictvím této sbírky mohou přispět na kostel U Ježíška v Plzni na Slovanech. O záchranu a oživení tohoto kostela již jedenáct let usiluje Občanské sdružení pro obnovu památek Rokycanska.

Tříkrálový průvod vyjde ve 14:00 od vánočního stromu na náměstí Republiky v Plzni a projde ulicemi Bedřicha Smetany, Kopeckého sady a Martinskou ulicí. Poté projde po Americké třídě k hlavnímu nádraží a odtud ke kostelu U Ježíška. Příchod průvodu ke kostelu se předpokládá přibližně na 15. hodinu, kde na tři krále bude čekat Josef a Marie s děťátkem.
Slavní mudrci se mu pokloní a všichni společně si zazpívají koledy.

Občanské sdružení pro obnovu památek Rokycanska investovalo do záchrany na 6,5 milionu korun, které získalo z dotací, grantů a sponzorských darů. Kostel U Ježíška tak mohl projít několika opravami. Vyměněn byl krov, opraveny klenby, poležena nová střecha a opláštěny věžičky.

Nyní shání sdružení finanční prostředky na opravu kůru, oltáře a kazatelny. Po zajištění kůru se do kostelíka vrátí i restaurované varhany.

Kostelík vznikl rozšířením původní kapličky. Jde o jediný kostel tohoto jména v ČR. Nikdy nepatřil církvi, vždy byl v soukromých rukou.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio