Na co se mohou Pražané těšit v roce 2013

1. leden 2013

V roce 2013 čeká na Pražany řada změn a novinek. Vzniknou například nové parkovací zóny nebo tramvajová trať přes nový Trojský most.

Hned první změna čeká na obyvatele i návštěvníky Prahy už tento týden. Svůj provoz ukončila většina stánků na Václavském náměstí. V průběhu první poloviny roku by je měly nahradit nové kiosky ve tvaru lodě. Lidé v nich ale nekoupí tradiční klobásy. Mají se v nich prodávat květiny, tisk nebo tabák. Další novinka přijde na řadu rovněž v lednu. Organizátor městské dopravy, společnost ROPID, prodlouží intervaly tramvajím a autobusům, a to od 7. ledna do 17. února. V dobu jezdí podle mluvčího Filipa Drápala nejméně lidí v roce. „Ty úpravy se týkají těch linek a těch období, kde máme dostatečnou kapacitní rezervu, takže např. u tramvají je to všední den dopoledně, kdy prodlužujeme intervaly z deseti minut na dvanáct, a pak jsou to některé vybrané autobusové linky, které vozí studenty na vysokoškolské koleje. Je to z toho důvodu, abychom začátkem roku nejezdili někde zbytečně často a pak nám nechyběly peníze ke konci roku, kdy naopak potřebujeme dopravu posilovat před Vánocemi."

přichystané Vánoční trhy, Praha náměstí Míru

Dopravy se týká i další novinka. Na podzim se cestující dočkají nové tramvajové tratě na Trojském mostě. Auta se po něm projedou až se zprovozněním celého komplexu Blanka na jaře 2014. Podle koordinátora Roberta Brože z Metrostavu jde o jedinečnou stavbu 21. století. „Jedinečná je tím, že oblouk má vzepětí jednu desetinu rozpětí, což je nestandardní. Je přizpůsoben vlastně celkovému architektonickému výrazu toho mostu a je výjimečný tím, že projektanti v tomhle případě využívali opravdu nízkých konstrukčních průřezů. Ten autorský tým do toho přistupoval s tím, že chce mít neobvyklé dílo hodné Prahy a zároveň, aby to byla vstupenka do toho 21. století."

V tomto roce se další městské části chystají zavést placené parkovací zóny. Modré čáry přibudou v části území Prahy 5, 6, na Jarově a na Jižním městě v okolí stanic metra. Už tento měsíc končí postupná deregulace nájemného. Majitelé bytů tak mohou zdražovat nájemné jen po dohodě s nájemníkem. Pokud ten nebude souhlasit, může se majitel obrátit na soud, který určí, zda je požadované nájemní přiměřené.

autor: ank
Spustit audio