DPH u pohonných hmot se zvedla o procento, ceny porostou

1. leden 2013

Kdo dnes vyrazil k čerpací stanici pro benzín nebo naftu, byl asi příjemně překvapen. Ceny se od těch včerejších prakticky neliší, přestože ode dneška se DPH zvýšila o jedno procento. To u paliva dělá zhruba 35 haléřů. Zdá se, že i čerpadláři se s novými daněmi budou srovnávat postupně.

V České republice je kolem 1300 čerpacích stanic, takže je možné, že na některé menší stanice se zvýšení DPH projeví hned. Větší řetězce se však do okamžitého zvýšení cen příliš nehrnou. Podle ředitele Společenství čerpacích stanic Ivana Indráčka záleží především na výši jejich marže.

„Pokud některá čerpací stanice prodává například s marží 2,5 nebo 3 koruny na litr, nemusí nutně od 1. ledna okamžitě zdražovat o 30 haléřů. Bude se chovat podle toho, jak se budou vyvíjet její nákupní ceny. Pokud některá čerpací stanice prodává palivo s nulovou marží, lze předpokládat, že to do svých cen promítne okamžitě,“ říká Indráček.

Výsledná cena pohonných hmot se skládá ze tří částí, přičemž dvě jsou prakticky neměnné. Jsou to daň z přidané hodnoty – nově 21 procent, a spotřební daň, která je u nafty 10,95 koruny a u benzínu 12,84 koruny. Třetí část se během roku stále mění. Zahrnuje náklady na těžbu a zpracování ropy, dovoz pohonných hmot, marže distribučních společností a prodejce a především je ovlivňována cenou ropy na rotterdamské burze a kurzem koruny k dolaru, které se mění každý týden. Právě tady je prostor alespoň ze začátku ke schování oněch 35 daňových haléřů.

Začátkem příštího týdne už může být všechno jinak

„Nová cena obvykle platí od úterý až do příštího pondělí. Je to proto, že neznámé se počítají jako průměr z předchozího týdne. V pondělí se tedy spočítají a počínaje úterkem vstupují do nové kalkulace pro další období,“ popisuje Indráček. Ovšem protože cena ropy na burze v Rotterdamu se drží nízko, pak by i přes zvýšení DPH o procento mohly ceny na stojanech čerpacích stanic zůstat nějakou dobu na stejných hodnotách.

Za litr benzínu se podle aktuálních údajů společnosti CCS platí průměrně 35,07 koruny, za litr nafty dáme průměrně o 40 haléřů víc. To jsou prakticky nejnižší ceny letošního roku. Na maximum se vyšplhaly po prázdninách, kdy benzín průměrně stál 38,56, zatímco nafta se prodávala za 37,20. A je jasné, že tyto ceny už přinutily řidiče přemýšlet, jestli jsou jejich cesty autem skutečně nutné.

„Bohužel musím jezdit do práce autem, protože je tam špatná dopravní obslužnost. Takže doplácím na dražší benzín.“
„Rád jezdím autem, přestože už je mi 70 let. Ovšem už jezdím jinak,“ odpověděli řidiči dotázaní v naší anketě.

Učíme se jezdit úsporně

Hledat nejlevnější pumpu už nestačí. Řidiči stále častěji začínají využívat prvky defenzivní, tedy úsporné jízdy. „Člověk to tak nerozjíždí a snaží se ke křižovatkám dojíždět se zařazenou rychlostí, tedy využívat brzdnou sílu motoru,“ navazuje jeden z řidičů a další ho doplňuje: „Po Praze jezdím úsporně a s citem. Mám fabii a na jednu nádrž ujedu devět set kilometrů.“

Paradoxně tohle pociťují i čerpací stanice. Modernější auta mají nižší spotřebu, navíc mnoho lidí si namísto benzínového motoru pořizuje naftový, takže benzínu se prodává stále méně.

autor: evk
Spustit audio