Po soudcích mohou zabavovat řidičáky i exekutoři

2. leden 2013

Přes šest miliónů Čechů vlastní řidičský průkaz a mnozí si život bez auta neumějí představit. Právě na tomto předpokladu je založena nová možnost soudců a exekutorů. Totiž odebrání řidičského průkazu kvůli neplacení alimentů. Zatímco soudy tento trest mohou u nových případů nařizovat už měsíc, pak exekutorům tato pravomoc přibyla se začátkem roku.

Rozhodně by se nemělo stát, že exekutor přijde k dlužníkovi domů a bude po něm chtít řidičský průkaz. Podobně jako u soudního rozhodnutí i v případě exekutorů musí pozastavení řidičského oprávnění předcházet písemné rozhodnutí.

„Dlužník bude informován ve chvíli, kdy mu bude doručen exekuční příkaz. Není možné, aby se to dělo až v momentu samotné exekuce. Musí být včas informován, než dojde například k zabavování majetku,“ zdůrazňuje Jiří Hovorka z ministerstva spravedlnosti.

Navíc exekutoři ani doklad o řízení odebrat nemohou. To zase vyplývá ze zákona o silničním provozu, který přesně stanoví, jakým způsobem je možné odevzdat řidičský průkaz. Z hlediska zákona je totiž jedno, z jakého důvodu o něj řidič přichází.

Kde má hříšník řidičský průkaz odevzdat?

„Měl by jít na příslušný místní obecní úřad a tam ho vrátit. Úředníci pracují s centrálním registrem řidičů a mají možnost do něj informace zadat. Po odevzdání řidičského průkazu ztrácí řidič právo řídit,“ přibližuje Martin Novák z ministerstva dopravy.

Člověk, který si teď říká, že na úřad jednoduše nezajde a bude jezdit dál, přestože mu kvůli neplacení alimentů bylo řízení pozastaveno, má smůlu. Řidičský průkaz je pouze dokladem o řidičském oprávnění a pro policisty je nejdůležitější údaj v registru řidičů, kam se rozhodnutí soudu či exekutora zaznamenává.

„Řidič, který by usedl za volant i přes toto omezení, by se dopustil maření výkonu úředního rozhodnutí. Bude tedy na něj hleděno, jako by řídil v době zákazu řízení,“ vysvětluje Leoš Tržil, šéf dopravní policie. To kromě jiného znamená sedm bodů do karty řidiče, pokuta 5 až 10 tisíc korun a k tomu zákaz řízení na šest měsíců až jeden rok. Takže je asi lepší alimenty zaplatit.

Profesionálních řidičů se odebrání oprávnění netýká

Pozastavení řidičského oprávnění by mělo zvýšit vymahatelnost alimentů – podle odborníků je to lepší řešení než posílat neplatiče do vězení. Na druhou stranu, ve všech případech se tento alternativní trest nedá použít. Netýká se profesionálních řidičů a v určitých případech ani amatérů.

„Například pokud dotyčný neplatič výživného, který byl za tento trestný čin odsouzen, potřebuje řidičské oprávnění nezbytně k uspokojování svých základních životních potřeb a osob, ke kterým má vyživovací povinnost. V praxi by se tedy odebrání řidičských oprávnění nemuselo týkat například řidičů nebo řidiček z povolání a podobně,“ uzavírá Jiří Hovorka.

Jednoduché však nebude ani vrácení řidičského průkazu, který byl odebrán kvůli neplacení alimentů. Opět totiž o tom musí rozhodnout soud, případně exekutor, což může být na dlouho. Pozitivní je, že v tomto případě není nutné pro znovunabytí řidičského průkazu dělat přezkoušení ze silničních pravidel, protože byl zadržen z jiných důvodů.

autor: evk
Spustit audio