Roman Pokorný znovu na scéně: vydá poctu Grantu Greenovi

7. leden 2013

Kytarista Roman Pokorný vydal své poslední album před pěti lety. Nyní se hlásí o slovo novinkou Feelin' The Spirit, která vyjde jak na CD, tak na LP.

„V podstatě jsem trvale zakotvil v klasickém rockovém stuffu, můj zvuk je bluesovo-rockový, ale klidně do toho hraju jazzové harmonie a licky. Když budu hrát jen jazz, tak lidi, a nakonec i sebe, ochudím,“ říká ke svému stylu hry etablovaný český kytarista v rozhovoru pro připravované číslo měsíčníku Harmonie.

Na novém albu Feelin' The Spirit má Pokorný syrový bluesový zvuk, doprovází jej však jazzové trio: Najponk (piano), Petr Dvorský (basa) a Martin Kopřiva (bicí). Kapela vznikla vlastně shodou náhod; když si kytarista loni při lyžování zlomil ruku, alternoval za něj v klubu U Malého Glena právě Najponk. Z dočasné náhrady vznikl nový projekt.

Podívejte se na ukázku:



„Šel jsem se na ně podívat,“ vzpomíná Pokorný, „Kluci mě vřele přivítali a jako první pecku vynesli Just a Closer Walk With Thee. Hráli skvěle. Sakra, povídám si, tuhle skladbu fakt miluju, a navíc je na Greenově desce. A už během hraní mi v hlavě zrála myšlenka na společný projekt.“

Ve studiu Svárov pak v listopadu loňského roku vznikl materiál pro novou desku, vycházející z odkazu soul-jazzového kytaristy Granta Greena. Ta bude pokřtěna v pražském Jazz Docku 30. ledna a vyjde u Pokorného vlastního vydavatelství MyRecords.

Repertoár nového snímku sestává ze známých Greenových skladeb jako Cantaloupe Woman, California Dream, ale i ze slavných tradicionálů jako Joshua Fit The Battle of Jericho, Sometimes I Feel Like Motherless Child a dalších. Pokorný dedikoval Grantu Greenovi dvě autorské skladby.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio