Nemocnice v Karlovarském kraji dostanou nová lůžka i přístroje

4. leden 2013

Nemocnice v Karlových Varech, v Sokolově a v Chebu budou mít v roce 2013 nová lůžka a přístroje za téměř 70 milionů korun. Moderní nemocniční vybavení předfinancoval Karlovarský kraj, kterému se podařilo získat dotaci z evropských fondů.

Po dvou a půl roce se tak uzavřel komplikovaný nákup nemocničního vybavení, který byl několikrát zrušen kvůli pochybením. První části zařízení už do nemocnic dorazily. Vybavení dostane i sokolovská nemocnice, i když je v pronájmu společnosti Nemos.

Nové postele i přístroje jsou postupně dodávány do jednotlivých zdravotnických zařízení. „Nemocnice v Karlových Varech dostane lůžkové komplety a přístroje za 22 milionů korun, do nemocnice v Sokolově putuje vybavení za 22, 8 milionu korun a nemocnice v Chebu nabídne pacientům postele a přístroje za 22, 4 milionu korun.

Požadavky na typ lůžek a přístrojů stanovili sami lékaři jednotlivých nemocnic, vybavení odpovídá jejich výběru. „Jedná se například o porodní nebo seniorská lůžka, komplety pro jednotky intenzivní péče, operační stoly, z přístrojového vybavení to jsou anesteziologické monitory nebo inkubátory,“ upřesnil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Miloslav Čermák.

Také v roce 2013 bude Karlovarský kraj pokračovat v investicích do zdravotnictví. V současnosti se připravuje přestavba iktové jednotky sokolovské nemocnice, další část rekonstrukce nemocnice v Chebu a dovybavení karlovarského pavilonu akutní medicíny.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio