Samci rysů bojují na život a na smrt

4. leden 2013
Monitor

Souboje rysů ostrovidů nejsou žádnou symbolickou potyčkou, která má demonstrovat sílu obou samců. Ve Švédsku v nich rysové dokonce umírají.

Rys ostrovid (Lynx lynx) je samotářská teritoriální šelma, která se s příslušníky svého druhu setkává jen omezeně. Interakce mezi dvěma samci však může být velmi dramatická. Dokazují to pozorování švédských rysů mezi roky 2002 a 2011. Během nich vědci zaznamenali pět agresivních střetnutí, z nichž dvě dokonce skončily smrtí poraženého samce rysa. Všechny případy se odehrály v období páření a tři z nich skončily převzetím vlády nad teritoriem. Hnací silou soubojů mezi rysími samci je tak zřejmě snaha o získání teritoria a tím i přístupu k samicím, které na něm žijí.

Studie také naznačila, že souboje „na život a na smrt“ nejsou mezi samci rysa ostrovida ničím ojedinělým. Je to neobvyklé, protože pro velké, dlouhověké a pomalu se rozmnožující savce je výhodnější, když poražený samec přežije a zkusí své štěstí jinde.

Zdroj: Mammalian Biology - Zeitschrift für Säugetierkunde

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.