Mladí tygři z ostravské zoo se chystají na cestu

4. leden 2013

Tygří bratři, kteří se v ostravské zoologické zahradě narodili 2. června 2011, brzy její brány opustí. Jako první se na cestu vydá tygr Eda. Jeho novým domovem se stane litevská Zoo Kaunas. Tuto neděli se v zoo s oběma tygry symbolicky rozloučí.

Tygří kluci už dospěli do věku, kdy se postupně osamostatňují a odpoutávají od své mámy – samice Maji. Proto brzy odcestují do jiných zoologických zahrad. I ve volné přírodě jsou mláďata v tomto věku již zcela samostatná, oddělují se od své matky a vydávají se hledat nový domov a partnera. Cílem cesty ostravských tygřích mládenců budou jiné evropské zoo, kde na ně čekají nepříbuzné samičky, aby se společně zapojili do další reprodukce.

Tygři ussurijští jsou v Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) vedeni jako ohrožený (Endangered) poddruh tygra a jsou zahrnuti do tzv. Evropského záchovného programu (EEP). Počet volně žijících tygrů ussurijských se odhaduje na pouhých 350 až 400 jedinců. Areál výskytu je omezen zejména na ruský Dálný východ. Několik jedinců občas přechází do severní Číny. Chov v lidské péči tak bude mít stále větší význam a nakonec se může stát poslední možností, jak tento poddruh tygra uchovat pro další generace a případný návrat do volné případy. V evropských zoologických zahradách řídí chov koordinátor, který mimo jiné rozhoduje také o přesunech jednotlivých zvířat ke geneticky vhodným partnerům. V rámci mezinárodní spolupráce se přesuny zvířat mezi zoo uskutečňují zcela zdarma. Hrazeny jsou pouze náklady na samotný transport zvířat a ty hradí zpravidla přijímající zoo.

První odjede z Ostravy tygr Eda, a to koncem příštího týdne. Tak jako u většiny předchozích transportů, nebude se ani tentokrát s největší pravděpodobností zvíře uspávat, ale bude se učit nastupovat do transportní bedny sám. Tento způsob je pro zvířata bezpečnější a méně stresující. Za tímto účelem bude bedna již několik dní před odjezdem umístěna do výběhu, aby si na ni Eda zvykl a bez obav do ní nastoupil. Pouze, pokud by nastaly nějaké komplikace, se Eda uspí.

Druhý z tygřích bratrů Elton najde svůj nový domov v anglickém Woburn Safari Park, kam odjede v průběhu ledna.

Symbolické rozloučení s Edou a Eltonem proběhne mimořádným komentovaným krmením tuto neděli, tj. 6. ledna, ve 13:00 hod. u výběhu tygrů.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio