Fotbalisté Jablonce a Liberce mají za sebou halovou generálku na severočeské prvoligové derby

7. leden 2013

V liberecké Tipsport areně se v sobotu konal již čtvrtý ročník halového fotbalového turnaje Indoor Fotbal Cup 2013. Své síly před jarní částí Gambrinus ligy v něm poměřili úřadující mistr FC Slovan Liberec, FK Baumit Jablonec, loňský vítěz turnaje z Teplic a také druholigový Žižkov.

Halový turnaj na umělé trávě, který se na severu Čech poprvé konal v roce 2009, je v tuzemsku tak trochu raritou.

„Jedná se už o čtvrtý ročník, který v tomto roce nemá v republice prakticky obdoby. Ještě před dvěmi lety jsme tu měli konkurenční produkt v O2 Areně... V tento moment jsme ale jediný halový turnaj v republice.“ překvapuje jeden z pořadatelů Libor Stejskal.

Letošního ročníku Indoor Fotbal Cupu se zúčastnily pouhé čtyři týmy, zatímco loni jich bylo šest. Důvodem je pravděpodobně přesun turnaje z tradičního prosincového termínu na začátek ledna.

„Zpětně musím zhodnotit, že pro kluby to nebyl tak atraktivní termín jako ten prosincový. Možná proto letos máme zase čtyři kluby... Nemyslím si ale, že máme méněcenné kluby, právě naopak...“ zdůrazňuje Stejskal. Sobotní turnaj byl vůbec prvním setkáním ligových klubů po Novém roce. Někteří účastníci ho brali jako zpestření kondiční přípravy, jiní jako prestižní záležitost, kterou je třeba vyhrát.

„Myslím, že je to všechno dohromady – jak setkání s přáteli v novém roce s přáním do nového roku, tak prestiž. Určitě to není tak, že bychom si šli jen tak zahrát.“ říká brankář Liberce Přemysl Kovář.

Kdo turnaj rozhodně nebral pouze jako přátelské setkání, byl trenér úřadujícího mistra Jaroslav Šilhavý: „Když se řekne sranda, tak to není pravda – všichni chceme vyhrávat. A je jedno jestli hrajeme s klukama na plácku nebo o body nebo tady ten turnaj...“

Šilhavý chtěl sice vyhrát, nakonec se musel spokojit se stříbrem. Letošní Indoor Fotbal Cup totiž ovládli hráči Jablonce, kteří už netrpělivě vyhlíží první kolo jarní části ligy. V něm se utkají právě s Libercem.

„Těším se určitě. S Libercem je to vždycky vyhecovaný, diváci se nachají vtáhnout do hry a pak tady je úplně jiná atmosféra než v jiných zápasech.“ říká jablonecký obránce Beneš. Kondiční příprava je v plném proudu a do severočeského derby zbývá sedm týdnů. Liberec se v něm pokusí napravit reputaci z podzimu.

„Především musíme zvládnout tu přípravu tady, aby kluci byli zdraví, aby mohli trénovat a abychom se na to řádně připravili. Samozřejmě vstup do soutěže je důležitý, derby, to bude těžký soupeř, věřím ale že na něj budeme dobře připraveni a tým bude silný, abychom byli spokojení.“ věří trenér Šilhavý.

Vítězný Jablonec vyhrál všechny své turnajové duely a právem bral zlato. Druhý skončil Liberec, bronz vybojovaly Teplice a na čtvrté příčce skončila Viktoria Žižkov.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio