7. ledna 2013

7. leden 2013

Olifante Opa Cupa: Bande Italiane

Album Bande Italiane mapuje významný a u nás nepříliš známý italský hudební fenomén: Banda je typ sestavy, obdobný naší dechovce, který ovšem stylem, elegancí a repertoárem představuje zcela odlišný šálek kávy. Daleko přesněji bychom mohli italskou bandu charakterizovat jako promenádní orchestr, užívající výhradně dechy a perkuse, v jehož repertoáru mohou být nejen populární klasické skladby, filmové melodie, ale i leccos dalšího.

Koncem 19. století mělo každé významnější italské město svoji bandu. Vzhledem k tomu, že v italštině, podobně jako v češtině, název banda označuje též tlupu banditů, má tento termín i lehce ironickou, alternativní příchuť. Některé současné italské „bandy“ hrají repertoár ovlivněný Balkánem či arabskou hudbou, Banda jménem Olifante pochází z kraje Emilia Romagna, jehož centrem je univerzitní město Bologna. Na vysvětlenou, Olifante je hudební nástroj vyrobený ze sloního klu.

Jonské moře je součástí Středozemního moře, leží mezi Řeckem, jižní Itálií a Sicílií, a k názvu inspirovalo italský dechový ansámbl Banda Ionica, který vznikl na Sicílii. Dnes patří Banda Ionica mezi nejzajímavější orchestry svého druhu a na albu Bande Italiane ji reprezentuje skladbou Espinita, Trn, která vznikla v mezinárodním obsazení, jako hostuje v ní totiž zpěvák Macaco z Barcelony.

Album Bande Italiane přináší i hudbu z toho nejvzdálenějšího jihovýchodního výběžku pevninské Itálie, z regionu Salento, který je znám především ostře rytmickým stylem pizzica, spojovaným s rituály léčícími kousnutí tarantulí. Dechové bandy ale vzhledem ke svému obsazení hrají jiné styly, díky zeměpisné blízkostí Albánie a zemí bývalé Jugoslávie jsou tu silnou inspirací balkánské rytmy a romské hudba.

Výběr z obsahu CD:

Klezmex (Stefano Bertozzi)Casbah Funk (Stefano Bertozzi)EspinitaLascia che sia la musica (Claudio Prima)Lake populake (Band Adriatica)CPT due inutili parole (Cesare Dell' Anna)S. S. Cristo Alla Colonna (Paci Roy)Lorenzo In Sicilia (Paci Roy)

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Stefano Bertozzi

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.