Za Bibli kralickou byste před staletími dali tolik jako za 120 ovcí

6. leden 2013
Po Česku

Na úvod dalšího z našich výletů Po Česku si připomeneme, co jsme se učili ve škole. Už podruhé totiž míříme do Kralic nad Oslavou, kde vznikla jedna z nejslavnějších knih české historie.

Odkud se vzalo jméno Kralice? S domácí zvířenou to nemá nic společného. Tajemství názvu této obce, ale například i místního kostela jsme odhalili v sobotním výletu Po Česku. Vydejte se na něj s námi.

„Bible kralická je vrcholem překladatelské činnosti jednoty bratrské. Oproti jiným biblím je významná tím, že je přeložena z původních jazyků, mezi nimiž převládala řečtina a hebrejština,“ popisuje Monika Doležalová.

Všechny tyto informace má v malíku. Je totiž průvodkyní v místním Památníku Bible kralické, který spravuje Moravské muzeum v Brně.

„Před Biblí kralickou u nás bible byly vydávány podle latinského překladu, tedy podle takzvané vulgáty,“ doplňuje.

Členy jednoty bratrské pozval na svůj zámek v Kralicích Jan starší ze Žerotína. Ti zde pak mezi lety 1579 až 1613 vytiskli celkem tři vydání bible. Prvnímu z nich, který měl šest dílů, se později začalo říkat Bible kralická.

V památníku můžete vidět vedle několika originálních výtisků také další materiály o historii bratrské tiskárny, která se později přesunula do polského Lešna. Dnes si to už neuvědomujeme, ale po staletí se s jistotou nevědělo, ve kterých Kralicích byla bible vlastně vytištěna. Jasno udělal až velkorysý archeologický průzkum. Tehdy byl objeven i světový unikát.

Bible kralická z roku 1580

„Jsou to písmena z tiskárny jednoty bratrské. Pocházejí z archeologického výzkumu tvrze, který se konal mezi lety 1956 až 1971. Našlo se přes čtyři tisíce originálních písmen. Kromě nich byly objeveny i špendlíky, lžičky, tedy odměrky na barvu, nebo nálezy z dílny na vázání knih,“ vypočítává Monika Doležalová.

Díky tomu si můžeme udělat představu, jak tehdejší tiskaři pracovali. V památníku v Kralicích to znázorňuje velký nástěnný obraz. A ještě poslední otázka na mou průvodkyni: kolik asi tak tehdy stála Bible kralická?

„Bibli si nemohl dovolit ledaskdo,“ uvažuje. „Jedna šestidílná bible stála přibližně tolik, kolik se platilo za 120 ovcí.“ Koupit Bibli kralickou si tedy mohli dovolit jen ti opravdu majetní.


Zobrazit polohu Kralic nad Oslavou na větší mapě

Spustit audio