Padají další obvinění za týrání iráckých vězňů

Další obvinění padají v americké armádě za týrání iráckých vězňů. Nejnověji mu čelí Lynndie Englandová - snímky, na kterých táhne na psím vodítku nahého iráckého zajatce obletěly svět a vyvolaly mohutnou vlnu odporu. Kvůli trýznění iráckých vězňů už americká armáda obvinila šest vojáků, dalších sedm dostalo důtku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

týrání iráckých vězňů

týrání iráckých vězňů | Zdroj: ČTK

Odpovědnost za týrání iráckých vězňů bere na sebe ministr obrany Donald Rumsfeld. Za ponižování zajatců se před členy Kongresu omluvil, odstoupit však kvůli tomu nehodlá. Obětem týrání Rumsfeld slíbil kompenzace a důkladné vyšetření aféry. Připustil také, že závažnost situace v první chvíli nedocenil.

"Bylo to neslučitelné s hodnotami, které uznává náš národ. Bylo to v rozporu s tím, co armáda učí své muže a ženy a bylo to rozhodně ze zásady neamerické."

týrání iráckých vězňů | Foto: ČTK

Podle průkumů veřejného mínění stojí ve skandálu Američané za svým ministrem a nepřejí si, aby odstoupil. Podle těchto zdrojů si 69 procent dotázaných přeje, aby ministr ve funkci zůstal. Pro jeho odstoupení byla jen pětina účastníků průzkumu. Rumsfeld se včera v Kongresu omluvil Iráčanům a přiznal odpovědnost za týrání vězňů. Odmítl rezignovat a sdělil, že by podal demisi jen v případě, kdyby nebyl schopen svou funkci dál vykonávat, a nikoliv z politických důvodů.

Markéta Kaclová, Jitka Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme