V Ústí nad Labem se poprvé o městskou zakázku utkají firmy v elektronické aukci

10. leden 2013

Dnes (10.1.) se firmy poperou o to, kdo bude dodávat elektřinu městu Ústí nad Labem a jeho organizacím co nejlevněji. Vůbec poprvé vedení města zvolilo elektronickou aukci, kde se zájemci předhánějí v tom, kdo nabídne nejnižší cenu.

Město je ochotné za dodávky elektřiny utratit maximálně dvacet pět milionů korun za rok. Nejvíce elektřiny spotřebuje ZOO nebo hokejový stadion - jde ale i o dodávky pro školy nebo domovy seniorů.

V současnosti platí za 1 MWh 1 346 až 1350 korun bez DPH a daně z elektřiny - firmy budou soutěžit právě o tuto cenu. Do soutěže se musely předem přihlásit a nabídnout "startovací" částku.

Soutěž mezi zájemci formou elektronické aukce by měla vést k tomu, že nakonec dodavatel nabídne nižší cenu než při klasickém jednorázovém výběr typu "kdo dá míň". Například v Mostě takto ušetřili zhruba jeden a půl miliónu korun ročně.

Vedení města chce také elektronickou aukci vyzkoušet jako jeden z nejprůhlednějších způsobů výběru dodavatele, i když nechce zveřejnit, kolik firem se aukce zúčastní a veřejnost nebude moci sledovat ani průběh aukce. Výsledky zveřejní radní až poté, co je schválí a potvrdí výběr dodavatele elektřiny.

V budoucnu by se prostřednictvím elektronické aukce měla najít i firma, která opraví fotbalový stadion. Za jeho opravu je město ochotné dát maximálně sto šedesát pět miliónů korun ve splátkách po dobu deseti let. Zájemci mají možnost se přihlásit do čtvrtka 17. ledna.

autor: hau
Spustit audio