Teotihuacánci malovali ostatky mrtvých

10. leden 2013
Monitor

Obyvatelé mezoamerického města Teotihuacánu exhumovali své mrtvé a vzhled jejich ostatků vylepšovali make-upem. Této pocty se ale dostalo jen těm nejvýznamnějším zesnulým.

Neobvyklý post-pohřební rituál objevili španělští vědci, kteří studují pohřební urny z Teotihuacánu.
V urnách, které pocházejí z let 200 až 500 našeho letopočtu, našli stopy barevných pigmentů. Jejich struktura je dovedla k závěru, že jde o zbytky kosmetických přípravků, které se používaly při zvláštních rituálech spojených s uctíváním zemřelých.

Teotihuacánci zřejmě pravidelně vyzvedávali z hrobů ostatky nejvýše postavených obyvatel města. Památku na ně pak uctili rituálem, během kterého se spalovaly aromatické látky a kněz nanášel na tělo zemřelého barevné pigmenty. Rituál probíhal přímo v domě pozůstalých. V Teotihuacánu se totiž zemřelí nepohřbívali na vyčleněných místech, ale přímo pod podlahami obytných domů.

Archeologické nálezy kosmetiky jsou v Americe velmi vzácné. Její objev v urnách z Teotihuacánu vypovídá nejen o post-pohřebních rituálech, ale také obchodních trasách. Některé její složky, například jílovité pigmenty, pocházejí z okolí Teotihuacánu. Součástí kosmetiky používané k malování ostatků zesnulých však byly i částice slídy nebo nažloutlého minerálu jarositu, které se zde nevyskytují a musely být importovány z různých oblastí Mexika.

Zdroj: FECYT

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.