Žáci musí na vyšetření kvůli učiteli s tuberkulózou

Mistr odborného výcviku z učiliště v Třemošnici na Chrudimsku onemocněl tuberkulózu. Stovky dětí teď proto nyní čeká vyšetření. Nebezpečnou nemoc lékaři u pedagoga zjistili minulý týden, trpěl jí zřejmě několik měsíců. Momentálně leží na plicním oddělení havlíčkobrodské nemocnice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tuberkulóza

tuberkulóza | Foto: Biomathematics

Vedení školy ihned zajistilo preventivní vyšetření žáků 240 žáků učiliště a pedagogů. Prohlídku zatím podstoupila první, nejohroženější skupina žáků, naštěstí s negativním výsledkem. Vzhledem k několikaměsíční inkubační době onemocnění musí všichni za půl roku absolvovat další vyšetření.

Ředitel třemošnického učiliště Stanislav Peca se s lékaři dohodl na tom, že vyšetření absolvují i žáci, kteří s mistrem do styku nepřišli. Je však překvapen přístupem hygienické stanice. "Hygienici se doteď u nás na učilišti nezastavili nebo nás žádným způsobem neinformovali," podivuje se ředitel.

Pracovnice Krajské hygienické stanice v Pradubicích Ina Valentová ale oponuje, že situaci v učilišti mají pod kontrolou. "Máme paní doktorku Hradcovou, která určuje osoby, které byly ohroženy, a vyšetřuje je," řekla.

Plicní lékařka Danuše Hradcová tvrdí, že vyšetřování ohrožených skupin při výskytu tuberkulózy je v kompetenci lékařů. Ti navíc rozhodli, že na rentgenový snímek půjdou i děti ze základní školy a důchodci, kteří chodili na obědy do stejné jídelny jako nemocný učitel. Žádné instrukce od hygieniků ale Hradcová podle svých slov nedostala.

Tuberkulóza je infekční onemocnění, proti kterému očkování neposkytuje stoprocentní ochranu. Očkování proti ní je v Česku povinné od roku 1953. K nákaze dochází většinou při dlouhodobém a trvalém kontaktu s nemocným.

Léčba tohoto onemocnění trvá několik měsíců. V případě, že se neléčí, může skončit smrtí. V Pardubickém kraji lékaři ročně objeví deset až 15 případů.

Martin Hromádka, Pavla Kociánová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme