Bude v Písku waldorfská škola?

10. květen 2004

V Písku možná vznikne druhá waldorfská střední škola v České republice. O její zřízení žádá základní škola Svobodná. Nové lyceum by mělo mít přírodovědné zaměření a otevřít by se mělo v roce 2005. Zastupitelé města záměr podpořili těsnou většinou hlasů a poslední slovo nyní bude mít ministerstvo školství. Pokud školu ministerstvo schválí, bude působit v nevyužitých prostorách ZŠ Tomáše Šotra.

Někteří zastupitelé byli proti a tvrdili, že je nesmysl otevírat novou školu, když žáků všeobecně ubývá. Na posledním zasedání zastupitelstva se proto strhla bouřlivá diskuse. Zástupce ředitele konkurenčního odborného učiliště Miroslav Krejča přednesl výpočty, podle nichž by v následujících letech mělo na jihočeských středních školách ubýt asi 8000 studentů. "V tomto okamžiku to znamená ohrozit i stávající školy nejen v Písku, ale i v celém regionu," upozornil. Podle něj je navíc otázkou, kolik by stálo vybavení školy. Podle zástupce ředitele ZŠ Svobodná Tomáše Petra ale předkladatelé konzultovali svůj záměr i na pracovním úřadě, který prý vznik školy podpořil. "Přírodní zaměření tady v Písku ještě není, proto si myslíme, že bychom to spektrum škol vhodně doplnili," řekl.

Waldorfský systém výuky je v mnoha případech odlišný od běžného vyučování. Především dává větší důraz na rozvoj individuality každého žáka. Mnohé předměty zakládá na osobním poznání a bádání studentů. Dosud jediná střední škola waldorfského typu působí v Příbrami.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio